Словацький партнер проєкту FloodUzh провів семінар для стейкхолдерів

10 листопада у м.Міхаловце відбувся семінар у рамках спільного українсько-словацького проєкту HUSKROUA/1702/0005 «Спільні заходи із запобігання стихійним лихам у транскордонному басейні р. Уж (FloodUZH)» Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Партнер проєкту Словацьке водогосподарське управління і управління водного господарства басейну р.Бодрог організували проведення семінару з метою представлення та обговорення досягнутих результатів діяльності проєкту зі стейкхолдерами в словацькій частині басейну р.Уж. До участі були запрошені представники водогосподарських організацій, місцевих органів влади, зацікавлені організації басейну р.Уж, а також експерти Головного бенефіціара проєкту Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса. Частина учасників долучилася до семінару в режимі онлайн.

Директорка Басейнового водогосподарського управління р.Бодрог Ева Колесарова і заступник з технічної експлуатації Марош Гіба, а також керівник проєкту, начальник БУВР Тиси Олег Кисіль привітали всіх учасників семінару, побажали доброї роботи і успіху в подальшій роботі проєкту.

Менеджерка проєкту Марина Скраль розповіла про цілі проєкту та прогрес у впровадженні заходів. Експерт Віктор Дуркот представив результати проведення моделювання паводків на українській частині басейну р.Уж та розробку карт загроз і ризиків затоплення.

Присутні послухали презентації словацьких технічних експертів: інженер Маріан Кучера, DHI Братіслава, розповів про результати математичного моделювання та картування паводкового ризику у басейні р.Уж; професор Словацького технологічного університету Андре Шолтес доповів про дослідження акумулюючих ємностей в гірській частині басейну р.Уж на території Словаччини; експерт проєкту Душан Мідла представив стратегічний документ, план управління паводкового ризику в басейні р.Уж для ділянки в Лекаровці. Зокрема, цікавим для української сторони було дізнатись про результати моделювання проходження високого паводку на транскордонній ділянці р.Уж у створі Лекаровці, оскільки це має вплив на українські населені пункти вздовж кордону. Заплановані протипаводкові заходи необхідно взаємно узгоджувати, оскільки вони мають вплив на територію транскордонного басейну р.Уж.

Крім цього, словацькі водогосподарники підготували для місцевих органів влади набори друкованих карт з ризиків затоплення в словацькій частині р.Уж.

Представники стейкхолдерів високо оцінили і подякували учасникам за проведені дослідження і моделювання проходження паводків, а також розроблені в рамках проєкту FloodUZH картографічні  матеріали, корисні для покращення організації протипаводкового захисту і просторового планування території.

Подальші спільні заходи українських і словацьких експертів включають обговорення і гармонізацію розрахункового паводкового рівня 1% забезпеченості, розробку стратегічних документів, зокрема, спільного звіту для зменшення ризиків затоплення у транскордонному басейні р.Уж, проведення спільних комунікаційних заходів.

Довідково.

У 2019 році розпочалося впровадження спільного українсько-словацького проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт передбачає придбання і використання сучасних геопросторових даних, розробку гідродинамічних моделей і проєктування гідротехнічної споруди з метою зменшення ризиків паводків у басейні р. Уж та покращення водного режиму у періоди маловоддя в межах міста Ужгород.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc

Інформація про проєкт: https://flooduzh.buvrtysa.gov.ua/https://facebook.com/FloodUzh/,

https://twitter.com/flooduzh_

                                                              

332 переглядів