Відбулося урочисте відкриття реконструйованої лівобережної дамби р.Тиса

У вівторок, 22 листопада 2022 року, за участі партнерів і гостей відбулася важлива подія – Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса з нагоди завершення будівельних робіт з реконструкції лівобережної дамби р.Тиса на ділянці Теково-Гетиня Берегівського району провело урочисте відкриття реконструйованої дамби.

Історія дамби розпочалася у 30-х роках XX ст., коли для захисту від паводків населених пунктів та прилеглих територій, розташованих на лівому березі Тиси (Затисянщина) на ділянці смт.Вилок – смт.Королево була споруджена лівобережна захисна довжиною близько 32 км, висотою 2-2,5 м.

Дамба захищала від паводків територію 19-ти населених пунктів, в тому числі 14 українських із загальною кількістю населення понад 33 000 осіб. Попередній рівень дамби забезпечував низький ступінь безпеки, тут відбувалися неодноразові прориви та переливи дамб під час високих паводків. Прориви дамби на українській території у листопаді 1998 р. та березні 2001 р. спричинили затоплення і переливи через держкордон, від чого постраждало населення та території з обох боків кордону. Після 2001 року розпочалися роботи з реконструкції дамби Вилок-Королево і станом на 2018 році роботи з нарощення та посилення дамби були виконані на довжині 22 км. Але прогалиною, яка фактично зводила нанівець попередні роботи та загрожувала затопленням територій обох сусідніх країн, залишалась понижена ділянка між селами Теково і Гетиня довжиною 9,5 км.

Затоплення паводковими водами території Затисянщини у 1998 році

У 2013 році Україна і Угорщина розробили спільну Українсько-Угорську протипаводкову Програму, яка була затверджена Уповноваженими Урядів з питань прикордонних вод та отримала підтримку Європейської Стратегії щодо Дунайського Регіону. Проєкт реконструкції дамби р. Тиса на ділянці Теково-Гетиня увійшов у список першочергових заходів цієї програми.

У серпні 2019 року Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса разом з партнерами розпочало впровадження спільного українсько-угорського інфраструктурного проєкту «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур (SAFETISZA)». Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства (ЄІС) Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020. Реконструкція лівобережної дамби річки Тиса між селами Теково і Гетеня довжиною 9,5 км стала основним інфраструктурним елементом проєкту SAFETISZA на українській території.

Протягом 2019-2022 років підрядна організація ПрАТ «Виноградівська ПМК №78» виконувала будівельні роботи з реконструкції дамби, які фінансувалися з двох джерел – за рахунок коштів гранту Європейського Союзу, а також коштів державного бюджету в рамках виконання програми протипаводкового захисту в басейні р.Тиса. Загалом, за весь час проведення будівельних робіт на реалізацію цієї інфраструктурної частини проєкту було використано більше 60 мільйонів гривень.

У результаті гребінь дамби нарощено в середньому на 1,5 м, що забезпечує захист від переливу води при проходженні витрати 1% забезпеченості (паводок, який може повторитись 1 раз на сто років). Новітнім підходом відносно українських стандартів стало влаштування по гребеню дамби експлуатаційної дороги нежорсткого полегшеного типу покриття, що було виконано по ширині 3,0 м з встановленням сигнальних стовпчиків. Також будівельники виконали реконструкцію берегоукріплення на двох ділянках загальною довжиною 703 м поблизу сіл Гетеня та Теково, в тому числі розмиву берега річки Тиса, спричиненого червневим паводком 2020 року, і здійснили влаштування 7 переїздів через дамбу в районі сіл Гетиня і Чорнотисово.

Урочисте відкриття реконструйованої дамби відбулося за участі почесних гостей, представників регіональної та місцевої влади, зацікавлених організацій громадськості та ЗМІ.

Начальник БУВР Тиси, керівник проєкту Олег Кисіль у короткій презентації розповів учасникам заходу про передумови та етапи проведення робіт з реконструкції, відмітив, що завдяки проєкту завершено відновлення лінії протипаводкового захисту на ділянці Вилок – Королево при проходженні високих паводків, що слугує безпеці населення та територій Затисянщини, подякував усім залученим до процесу за підтримку і плідну роботу. Координатор угорського партнера проєкту, керівник Сотмарської територіальної дільниці водного господарства з Угорщини Луідорт Антал привітав усіх присутніх із значимою подією і поділився інформацією щодо впровадження будівельних заходів проєкту на угорській частині території проєкту.

Перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький, народний депутат Верховної Ради України Владислав Поляк, голова Берегівської районної державної адміністрації Віталій Матій, голова Берегівської районної ради Карло Резеш подякували партнерським організаціям і відмітили, що відкриття реконструйованої дамби є прикладом успішного транскордонного проєкту на Закарпатті в результаті налагодженої співпраці міжнародних партнерів, завдяки чому вдалося забезпечити надійний захист мешканців і їхніх дворогосподарств від руйнівної сили води під час високих паводків.

Завершилися урочистості перерізанням пам’ятної стрічки, і приємним сюрпризом стало привітання від дітей місцевої школи, які виконали для присутніх «Червону калину» та інші патріотичні пісні.

 

Довідка.

Проєкт SAFETISZA нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

Більше про проєкт: https://safetisza.buvrtysa.gov.ua/,  https://www.facebook.com/Safetisza/https://twitter.com/safetisza.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

 

 

 

732 переглядів