Інформація про водогосподарську ситуацію в басейні р.Тиса на 09 листопада 2022 року

Протягом тижня по області утримувалась хмарна з проясненнями погода, спостерігались невеликі опади у вигляді дощу 1-4 мм, у горах подекуди помірні 5-8 мм.

На річках області утримувались низькі рівні осінньої межені.

Гідрологічна ситуація контрольована.

Лабораторія моніторингу вод Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса з врахуванням умов воєнного стану забезпечує моніторинг поверхневих вод  відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 № 758 «Про затвердження Порядку здійснення державного моніторингу вод» та наказу Державного агентства водних ресурсів України від 12.01.2022 № 5 «Про впровадження Порядку здійснення державного моніторингу вод».

9 листопада 2022 року спеціалістами лабораторії моніторингу вод БУВР Тиси здійснено відбір проб вод для визначення хімічних та фізико-хімічних показників в 13 (тринадцяти) пунктах спостереження масивів поверхневих вод, забір води з яких здійснюється для задоволення питних і господарсько-побутових потреб населення Закарпатської області в обсязі більше ніж 100 м3/добу; масивів, які перебувають під ризиком, на основі антропогенних впливів на якісний та кількісний стан та масивів поверхневих вод на транскордонних ділянках, визначених відповідно до міждержавних угод з питань водного господарства на прикордонних водах між Урядом України та Румунії.

Перелік пунктів спостереження:

  • р. Чорна Тиса, 42 км, вище с. Чорна Тиса (референційні умови);
  • р. Чорна Тиса, 37 км, вище с. Чорна Тиса, вище впадіння р. Станіслав;
  • р. Чорна Тиса, 10 км, с. Кваси, Рахівський район;
  • р. Тиса, 957 км, с. Вільховатий, Рахівський район;
  • р. Тиса, 942 км, с. Ділове, кордон з Румунією, Рахівський район;
  • р. Шопурка, 0,2 км, смт. В. Бичків, Рахівський район;
  • р. Тиса, 912 км, смт. Солотвино, кордон з Румунією;
  • р. Апшиця, 2 км, с. Грушево, Тячівський район;
  • р. Тересва, 1 км, смт. Тересва,Тячівський район;
  • р. Тиса, 882 км, м. Тячів, питний в/з, кордон з Румунією;
  • р. Мартош, 1 км, м. Тячів;
  • р. Теребля, 1 км, смт. Буштино, Тячівський район;
  • р. Лазещина, 14 км, вище с. Лазещина, Рахівський район.

З метою забезпечення вимірювання вмісту пріоритетних забруднюючих речовин відповідно до Переліку, затвердженого наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 06.02.2017 № 45 з врахуванням вимог нормативних документів ( ДСТУ ISO 6468-2002, ДСТУ ISO 10301:2004, ДСТУ ISO 5667-1:2009, ДСТУ ISO 5667-2:2009, ДСТУ ISO 5667-6:2009) проби води передані до вимірювальної  лабораторії моніторингу вод Західного регіону для визначення вмісту пріоритетних забруднюючих речовин (пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук  та важких металів).

Всі результати вимірювань якості  поверхневих вод басейну Тиси оприлюднюються в системі «Моніторингу та екологічної оцінки водних ресурсів України» на сайті Держводагентства України (http://monitoring.davr.gov.ua/).

Режим діяльності – експлуатаційний: контроль за станом водних об’єктів, гідротехнічних споруд, обстановкою на підвідомчих потенційно-небезпечних об’єктах і прилеглих до них територіях контролюється підрозділами  БУВР Тиси.

Цього тижня насосні станції не працювали. З початку 2022 року перекачано 8,818 млн. м3 внутрішнього паводкового стоку.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працювали відповідно до Правил експлуатації та Режимів роботи. Протягом тижня були відкриті водовипуски одного водосховища на 3 м3/с.

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

216 переглядів