Виїзна нарада щодо завершення робіт з реконструкції лівобережної дамби р.Тиса

Як ми повідомляли, в рамках реалізації спільного українсько-угорського проєкту  «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур» (SAFETISZA) з осені 2019 року проводилися будівельні роботи з реконструкції захисної дамби р.Тиса на ділянці с.Теково – с.Гетеня.

20 жовтня головним бенефіціаром проєкту Басейновим управлінням водних ресурсів річки Тиса була проведена виїзна нарада з огляду об’єктів реконструкції.

Протягом трьох років будівельники підрядної організації ПрАТ «Виноградівська ПМК №78» виконали нарощення тіла лівобережної дамби р.Тиса на ділянці протяжністю 9,56 км, реконструкцію берегоукріплення на двох ділянках загальною довжиною 492 м. поблизу сіл Гетеня та Теково, і здійснили влаштування 7 переїздів через дамбу в районі сіл с.Гетеня і Чорнотисово.

Внаслідок проходження потужного паводку у червні 2020 року берег р.Тиса було сильно пошкоджено і утворився небезпечний розмив на ділянці, яка розташована близько до лівобережної дамби р.Тиса поблизу с.Гетеня. Після виявлення розмиву, БУВР Тиси і Виноградівське МУВГ визначили необхідні заходи для його ліквідації. В кінці минулого року на цій ділянці були проведені роботи з влаштування берегоукріплення лівого берегу річки Тиса на ділянці розмиву, влаштовано кам’яні відсипи та призми упору, кам’яні напівзагати і засипку розмивів гравійно-гальковим ґрунтом, що дозволило захистити дамбу під час проходження значної паводкової хвилі 4-5 січня цього року на р.Тиса.

Зазначимо, що роботи з реконструкції найбільшого інфраструктурного обєкту проєкту виконувалися за рахунок коштів гранту Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства (ЄІС) Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 і коштів державного бюджету як частини співфінансування.

Керівник проєкту, начальник БУВР Тиси Олег Кисіль разом з експертами проєкту, представниками підрядної організації, фахівцями з авторської і технічного нагляду проведення робіт оглянули об’єкти реконструкції і визнали роботи задовільними, відповідними запланованим цілям проєкту. Виконані будівельні роботи з реконструкції захисної дамби р.Тиса дозволять посилити протипаводковий захист і значно знизити ризики затоплення населення і території Затисянщини, а також частини сусіднього угорського регіону Саболч-Сотмар-Берег.

 

Довідка.

Проєкт SAFETISZA нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

Більше про проєкт: https://safetisza.buvrtysa.gov.ua/,  https://www.facebook.com/Safetisza/https://twitter.com/safetisza.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

 

 

 

297 переглядів