Чутки хибні – проєктні роботи з влаштування регулюючої споруди на р.Уж в м.Ужгород не передбачають будівництво малої ГЕС!

БУВР Тиси на офіційному сайті, сайті проєкту  https://flooduzh.buvrtysa.gov.ua/ та під час публічних заходів неодноразово інформувало громадськість про проведення стадії проєктних робіт щодо будівництва регулюючої споруди на р.Уж в м.Ужгород (район Боздоського парку) з метою обводнення р. Уж та території парку в період маловоддя, які здійснюються в рамках впровадження українсько-словацького проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020. БУВР Тиси. Цей проект не є інфраструктурним і передбачає виконання наукових досліджень і проєктно-вишукувальних робіт, жодного будівництва в рамках проєкту не передбачено.

Стартова конференція проєкту FloodUZH (21 листопада 2019 року)

Стартова конференція проєкту FloodUZH (21 листопада 2019 року)

(Стаття про Стартову конференцію https://flooduzh.buvrtysa.gov.ua/?p=376)

Так, на прес-конференції 8 жовтня 2021 року, присвяченій представленню попередніх результатів розробки Технічко-економічного обґрунтування (ТЕО) «Будівництва регулюючої споруди на р.Уж в м.Ужгород (район Боздоського парку) Закарпатської області», присутні мали змогу отримати детальну інформацію про запроектовані технічні рішення для вирішення проблеми маловоддя і покращення водно-екологічного режиму в межах міста Ужгород, ознайомитися з характеристиками гідротехнічних споруд і отримати відповіді на численні запитання.

Прес-конференція щодо ТЕО «Будівництва регулюючої споруди на р.Уж в м.Ужгород (район Боздоського парку) Закарпатської області» (8 жовтня 2021 року)

Прес-конференція щодо ТЕО «Будівництва регулюючої споруди на р.Уж в м.Ужгород (район Боздоського парку) Закарпатської області» (8 жовтня 2021 року)

Детальну інформацію щодо проєктування саме регулюючої споруди надав у програмі регіонального телебачення «СЬОГОДНІ. ГОЛОВНЕ» експерт проєкту, екс-керівник БУВР Тиси В.Чіпак (відеосюжет аз посиланням: https://flooduzh.buvrtysa.gov.ua/?p=796).

Оскільки в деяких ЗМІ час від часу з’являється неправдива інформація щодо мети та технічних характеристик влаштування регулюючої споруди на р. Уж, інформуємо, що влаштування регулюючої споруди на р. Уж в м.Ужгород не передбачає будівництва малої ГЕС, метою є виключно обводнення території та покращення водного-екологічного режиму в м. Ужгород під час маловоддя.

Наприкінці грудня минулого року БУВР Тиси опублікувало  офіційне повідомлення для проведення оцінки впливу на довкілля ТЕО, де зазначено:

«Проектною документацією передбачено виділення черг будівництва та пускових комплексів, для подальшого проектування та будівництва всього комплексу споруд, а саме:

І черга: Гідровузол підпірних споруд на р.Уж.

ІІ черга: Паркова зона (територія  Боздоського парку).

ІІІ черга: Реконструкція набережних р.Уж для захисту території м.Ужгород».

Згідно листа Департаменту екології та природніх ресурсів Закарпатської ОДА, розгляд призупинено до вирішення судового спору щодо Парку культури та відпочинку «Боздошський».

Фото першої сторінки повідомлення в газеті Ужгород (31 грудня 2021 р.)

 Пропонуємо користуватися офіційними документами – зі всіма проєктними матеріалами можна ознайомитися в приміщенні БУВР Тиси згідно процедури, передбаченої чинним законодавством.

Роботи з розробки проєктно-кошторисної документації «Будівництво регулюючої споруди на р.Уж, в м.Ужгород (район Боздоського парку), Закарпатської області») є науково обгрунтованими та виконані згідно з нормами українського законодавства.  Ці роботи були виконані із застосуванням точних геопросторових даних рельєфу та сучасних методів гідродинамічного моделювання, було здійснено аерофотозйомку та топогеодезичні вишукування території всього басейну р.Уж, в тому числі території м.Ужгород в більш детальному масштабі. Також в сучасних лабораторних умовах угорською проєктно-дослідною організацією проведено фізичне моделювання проектованих гідротехнічних споруд на ділянці р.Уж у межах м.Ужгород, яке виконане з побудовою моделі р.Уж для відображення паводкових умов з масштабом М=1:120, що дає можливість оцінити сучасний стан та ефективність прийнятих проєктних рішень.

Згідно з ТЕО, з метою обводнення території під час маловодних періодів та заходів із захисту території міста Ужгород від затоплення, передбачено виділення черг подальшого проектування та будівництва об’єктів: гідровузол підпірних споруд на р. Уж, паркова зона (територія  Боздоського парку) і захист набережних р.Уж від високих паводків.

Комплекс цих споруд забезпечить обводнення русла річки в межах міста протяжністю 2,5 км (до пішохідного мосту) і дасть можливість покращити екологічну ситуацію, а в зоні парку Боздош – відновити рекреаційний ставок і обводнити староріччя річки Уж.

Хочемо звернути увагу, що на сьогодні місто Ужгород не є захищене від високих паводків, тому в проєкті також передбачено проектні роботи з посилення протипаводкового захисту.

Одним із заходів проєкту є проведення  досліджень із біорізноманіття р. Уж в межах міста Ужгород та Боздоського парку та впливу проєктованих споруд на біорізноманіття. Цю роботу виконував партнер проєкту ГО «Екосфера», звіт про результати досліджень буде розглянуто на технічній раді БУВР Тиси.

Також незабаром заплановано провести прес-конференцію для ЗМІ щодо впровадження проекту та отриманих результатів.

Звертаємо увагу, що БУВР Тиси є уповноваженою державною установою з багаторічним професійним досвідом  управління водними ресурсами. Усвідомлюючи незворотні кліматичні зміни,  спеціалісти управління за підтримки органів влади міста Ужгород пропонують науково-обґрунтовані проєктні рішення для збереження, охорони водних ресурсів р.Уж у межах міста Ужгорода і захисту від паводків.

На цій стадії розробки проєктних матеріалів запрошуємо громадськість до професійної і зваженої дискусії!

 

Довідково.

У 2019 році розпочалося впровадження спільного українсько-словацького проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт передбачає придбання і використання сучасних геопросторових даних, розробку гідродинамічних моделей і проєктування гідротехнічної споруди з метою зменшення ризиків паводків у басейні р. Уж та покращення водного режиму у періоди маловоддя в межах міста Ужгород.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc

Інформація про проєкт: https://flooduzh.buvrtysa.gov.ua/https://facebook.com/FloodUzh/,

https://twitter.com/flooduzh_

                                                              

676 переглядів