Фахівці Ужгородського МУВГ інформують владу та місцеві громади про впровадження проєкту міжнародної технічної допомоги

У серпні 2022 року працівники Ужгородського міжрайонного управління водного господарства взяли участь у нарадах Ужгородської районної військової адміністрації, на яких проінформували учасників про хід впровадження спільного українсько-словацького проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH).

Проєкт передбачає придбання і використання сучасних геопросторових даних, розробку гідродинамічних моделей і проєктування гідротехнічної споруди з метою зменшення ризиків паводків у басейні р. Уж та покращення водного режиму у періоди маловоддя в межах міста Ужгород.

Наразі в рамках проєкту виконано значний об’єм робіт – було проведено дослідження та збір даних і побудовано гідродинамічну модель проходження паводків. Використовуючи результати моделювання були розроблені карти загроз та ризиків затоплення відповідно до сценаріїв з різною імовірністю для української та словацької частин басейну р. Уж, а також виконано аналіз впливу проєктованих акумулюючих гірських ємностей на проходження високих паводків, згідно національних методик та вимог Директиви ЄС про оцінку та управління ризиками затоплення. Також проєктним інститутом ПрАТ «Укрводпроект» з використанням гідродинамічного та фізичного моделювання розроблено техніко-економічне обґрунтування будівництва регулюючої споруди на р. Уж в м. Ужгород (район Боздошського парку).

Ужгородське МУВГ, як партнер проєкту, бере участь у наданні точних геопросторових даних, внесенні гідротехнічних споруд та водних об’єктів до геоінформаційної системи, проведенні технічних нарад та навчальних тренінгів, обговоренні результатів моделювання та картування загроз і ризиків затоплення.

У результаті впровадження проєкту FloodUZH місцеві органи влади та спеціалісти отримають сучасні інструменти для покращення управління паводками і зменшення негативної шкоди від надзвичайних ситуацій в басейні р.Уж.

Моделювання зони затоплення р.Уж поблизу с.Оноківці при паводку 10% забезпеченості

Довідково.

У 2019 році розпочалося впровадження спільного українсько-словацького проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт передбачає придбання і використання сучасних геопросторових даних, розробку гідродинамічних моделей і проєктування гідротехнічної споруди з метою зменшення ризиків паводків у басейні р. Уж та покращення водного режиму у періоди маловоддя в межах міста Ужгород.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc

Інформація про проєкт: https://flooduzh.buvrtysa.gov.ua/https://facebook.com/FloodUzh/,

https://twitter.com/flooduzh_

                                                              

462 переглядів