Інформація про водогосподарську ситуацію в басейні р.Тиса на 17 серпня 2022 року

Протягом тижня по області утримувалась мінлива хмарність, місцями пройшли короткочасні дощі (1-14 мм), подекуди  значні до 32 мм, відмічались грози.

На річках утримувались низькі рівні з незначним коливаннями. В західних та центральних районах області на річках (Тересва, Ріка, Латориця, Стара, Уж, Сімер) зберігається режим маловоддя.

Гідрологічна ситуація контрольована.

15 та 16 серпня 2022 року, спеціалістами лабораторії моніторингу вод БУВР Тиси здійснено відбір проб вод для визначення хімічних та фізико-хімічних показників в 4 (чотирьох) та 7 (семи) пунктах спостереження масивів поверхневих вод відповідно, забір води з яких здійснюється для задоволення питних і господарсько-побутових потреб населення Закарпатської області в обсязі більше ніж 100 м3/добу; масивів, які перебувають під ризиком, на основі антропогенних впливів на якісний та кількісний стан та масивів поверхневих вод на транскордонних ділянках, визначених відповідно до міждержавних угод з питань водного господарства на прикордонних водах між Урядом України та Урядом Словацької Республіки.

Перелік пунктів спостереження:

  • р. Това, 9 км, с. Баранинці, Ужгородський район;
  • р. Латориця, 87 км, с. Н. Давидково, Мукачівський район;
  • р. Стара, 17 км, с. Зняцево, Мукачівський район;
  • к. Чаронда – Латориця, 2 км, с. Червоне, Ужгородський район;
  • р. Уж, дериваційний канал 1,2 км, м. Ужгород, питний водозабір;
  • р. Убля, 1 км, с. Малий Березний, кордон з Словаччиною;
  • р. Улічка, 1 км, с. Забрідь, кордон з Словаччиною;
  • р. Латориця, 65 км, перед м. Чоп, питний водозабір;
  • р. Тиса, 807 км, м. Чоп, кордон з Угорщиною;
  • р. Уж, 28 км, с. Сторожниця, кордон з Словаччиною;
  • р. Уж, 66 км, с. Дубриничі, Ужгородський район.

Проби води масивів поверхневих вод з дотриманням вимог нормативних документів (ДСТУ ISO 6468-2002, ДСТУ ISO 10301:2004, ДСТУ ISO 5667-1:2009, ДСТУ ISO 5667-2:2009, ДСТУ ISO 5667-6:2009) передані до вимірювальної лабораторії моніторингу вод Західного регіону Дністровського БУВР на виконання вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин, затверджених наказом Мінприроди від 06.02.2017  № 45 для визначення хімічного стану масивів поверхневих вод.

Всі результати вимірювань хімічних та фізико-хімічних показників оприлюднюються в системі «Моніторингу та екологічної оцінки водних ресурсів України» на сайті Держводагентства України (http://monitoring.davr.gov.ua/).

Режим діяльності – експлуатаційний: контроль за станом водних об’єктів, гідротехнічних споруд, обстановкою на підвідомчих потенційно-небезпечних об’єктах і прилеглих до них територіях контролюється підрозділами  БУВР Тиси.

Цього тижня насосні станції не працювали. З початку 2022 року перекачано 8,676 млн. м3 внутрішнього паводкового стоку.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працювали відповідно до Правил експлуатації та Режимів роботи. Протягом тижня водовипуски водосховищ були закриті.

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

231 переглядів