Спільний семінар-тренінг за результатами моделювання та картування ризиків затоплення у басейні р.Уж

У вівторок, 19 липня, Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса  у режимі онлайн провело семінар-тренінг експертів партнерських організацій в рамках впровадження спільного українсько-словацького проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Учасниками заходу стали експерти головного бенефіціара проєкту БУВР Тиси, українських партнерів Ужгородської міськради та Ужгородського міжрайонного управління водного господарства, а також словацького партнера Словацького водогосподарського управління і Кошицького водогосподарського підприємства. На семінарі також були присутні представники Головного управління ДСНС України у Закарпатській області, управління містобудування та архітектури Закарпатської обласної військової адміністрації, Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України, Київ, АТ Банкомзв’язок.

Начальник БУВР Тиси, керівник проєкту Олег Кисіль і начальник відділу міжнародного співробітництва та міжнародних проєктів, менеджер проєкту Марина Скраль привітали учасників та розповіли про цілі та заходи спільного проєкту FloodUZH. Віктор Дуркот, начальник відділу експлуатації АІВС “Тиса” та ГІС, технічний експерт проєкту, інформував щодо проведеної роботи зі збору та отримання актуальних просторових та гідрометеорологічних даних, проведення аерофотозйомки за технологією Lidar, розробку ГІС бази даних проєкту та Цифрової моделі рельєфу. Ці дані високої точності були використані в повній мірі для завдань розробки двовимірної гідродинамічної моделі та картування ризиків затоплення у басейні р.Уж.

Згідно програми, на семінарі-тренінгу виступили експерти, представники відомих європейських наукових організацій, які займаються питаннями моделювання та картування паводкових ситуацій згідно вимог європейського законодавства, зокрема, Директиви № 2007/60/ЄС Європейського парламенту і Ради ЄС про оцінку і управління ризиками, пов’язаними з повенями. Експерти ТОВ Vituki Hungary (Угорщина) і Данського Гідрологічного Інституту (DHI, Данія) представили результати 2D гідродинамічного моделювання з використанням програмних продуктів  HEC-RAS і MIKE11, та розробки карт загроз та ризиків затоплення відповідно до сценаріїв з різною імовірністю для української та словацької частин басейну р. Уж, а також аналіз впливу проєктованих акумулюючих гірських ємностей на проходження високих паводків.

За відгуками учасників, в рамках проєкту виконано дуже корисне і важливе дослідження та збір даних; результати цього проекту в межах території, яку він охоплює, значно підвищать рівень документації з просторового планування і в існуючій ситуації дозволять знизити вартість документації в рази, проект надзвичайно корисний і важливий для всіх рівнів – від громад до області в цілому.

 

Довідково.

У 2019 році розпочалося впровадження спільного українсько-словацького проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт передбачає придбання і використання сучасних геопросторових даних, розробку гідродинамічних моделей і проєктування гідротехнічної споруди з метою зменшення ризиків паводків у басейні р. Уж та покращення водного режиму у періоди маловоддя в межах міста Ужгород.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc

Інформація про проєкт: https://flooduzh.buvrtysa.gov.ua/https://facebook.com/FloodUzh/,

https://twitter.com/flooduzh_

                                                              

 

494 переглядів