Відбулося чергове засідання Басейнової ради річки Тиса в м. Барегово приурочене до Міжнародного Дня Дунаю

29 червня 2022 року відбулося чергове засідання Басейнової ради річки Тиса приурочене до Міжнародного дня Дунаю в м. Берегове в приміщенні Берегівської районної військової адміністрації. У засіданні взяли участь представники влади та водогосподарських організацій області, науковці, громадські організації та ЗМІ.

Учасники засідання розглянули наступні актуальні питання басейну р. Тиса:

Заслухали доповідь Олексія Ярошевича, керівника «Blue Rivers. Екологічний консалтинг» – «Методичні рекомендацій щодо встановлення екологічних цілей та розробки Програми заходів Плану управління річковим суббасейном Тиси на 2025 – 2030 роки».

Олег Кисіль – начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса, заступник голови Басейнової ради річки Тиса, розповів про заходи, які здійснюються при реконструкції магістральних каналів Верке і Сипа Берегівської меліоративної системи Берегівського району.

Голова Басейнової ради річки Тиса, Юрій Шпонтак та національний експерт з управління відходами, доктор економічних наук, професор Ужгородського національного університету, Світлана Слава представили розробку «Регіонального плану управління відходами Закарпатської області до 2030 року».

Також на засіданні виступили представники громадських організацій:  Валентин Волошин – координатор проекту від України, комунальне підприємство «Агенція регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради, Віктор Бучинський – ГО « Екологічний рух «Кольрові баки», Володимир Суран – Регіональна асоціація органів місцевого самоврядування «Закарпаття – за чисте довкілля».

Учасники зібрання детально обговорили питання щодо усунення сміттєвих заторів на річках області, необхідність сортування та утилізації побутового сміття, будівництва сміттєпереробних заводів, реконструкцій, модернізації й будівництва  каналізаційних очисних споруд в місцевих територіальних громадах, враховуючи планування зазначених заходів у рамках воєнного та відбудовчого періодів в Україні та відповідного реагування органів державної і місцевої влад, а також затвердили план роботи на наступне засідання Басейнової ради р. Тиса, котре відбудеться в 4 кварталі 2022 року.

Всі напрацьовані рішення й пропозиції Басейнової ради враховуватимуться під час розроблення та виконання Плану управління річковим басейном Тиси, Плану управління ризиками затоплення, Плану управління відходами й реалізації всіх заходів щодо раціонального використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів у межах суббасейну річки Тиси.

370 переглядів