Розпочато роботи з розчищення магістрального каналу Верке в Берегівському районі Закарпатської області

14 червня 2022 року Товариством з обмеженою відповідальністю «КоваТехБуд» розпочато реконструкцію магістрального меліоративного каналу Верке в Берегівському район. Дані роботи виконуються в межах виконання доручення Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах від 20 травня 2021 року за рахунок фінансування угорської сторони. Концепційною основою виконання цих заходів є перспектива обводнення українсько-угорських прикордонних територій Берегівської осушної системи, визначальну роль в якій відіграє саме меліоративний канал Верке.

Берегівська меліоративна система створювалась в період 1888-1892 роках минулого століття, як єдина система в сучасному вигляді на українсько-угорських територіях. На сьогодні практично всі елементи системи морально та фізично застарілі, канали значно замулені та зарослі, незадовільний санітарно-екологічний стан, особливо в межах населених пунктів, пропускна здатність каналу Верке складає в середньому 20% від проектної, що не дозволяє забезпечити необхідне обводнення мережі каналів системи як на українській, так і угорській територіях. На сьогодні, внаслідок природних та антропогенних чинників на меліоративному каналі Верке склалась вкрай незадовільна екологічна ситуація, яка потребує якомога швидшого й невідкладного вирішення.

Для цього розроблено й узгоджено з всіма зацікавленими структурами та організаціями відповідний робочий проект «Реконструкція магістральних каналів Верке і Сипа Берегівської меліоративної системи Берегівського району Закарпатської області». Метою проекту є проведення комплексних робіт з реконструкції споруд магістральних каналів Верке і Сипа, шляхом розчищення від намулу з одночасним поглибленням до проектних відміток та підвищенням пропускної здатності каналів, покращення водно-фізичних властивостей ґрунтів й недопущення підтоплення прилеглої території Берегівської, Великобийганської територіальних громад Берегівського району Закарпатської області.

Першочерговим етапом робіт даного проєкту є заходи з розчищення русла всього меліоративного каналу Верке загальною протяжністю 36,6 км з метою відновлення його пропускної здатності й реконструкції водогосподарських гідротехнічних споруд.

Заходи на магістральному каналі Верке (протяжність каналу 36,6 км), передбачають: розчистку каналу від намулу на 3 (трьох) ділянка, зокрема:

Ділянка №1 – довжина 15,140 км. (ПК 0+00 – ПК 151+40), від гирла, канал Верхнєсернянський до газорозподільної станції ГРС «Берегове»;

Ділянка №2  – довжина 9,060 км. (ПК 151+40 – ПК 242+00), від газорозподільної станції ГРС «Берегове» до «Мочолівського мосту»;

Ділянка №3  – довжиною 12,400 км. (ПК 242+00 – ПК 366+00), від «Мочолівського мосту» до шлюзу – регулятора на річці Боржава.

Місця складування  вилученого намулу з каналу Верке узгоджено з місцевими органами влади. Належна реалізація проекту буде забезпечуватиметься постійним моніторингом виконання робіт фахівцями водогосподарської організації із залученням та інформуванням відповідних органів місцевого самоврядування.

863 переглядів