Проведено онлайн зустріч українсько-угорської робочої групи із захисту від шкідливої дії вод

У межах виконання двосторонньої українсько-угорської Міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах 28 квітня 2022 року в онлайн режимі було проведено зустріч спільної робочої групи Сторін із захисту від шкідливої дії вод.

На порядку денному зустрічі було інформування Сторін про заходи з протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх вод, питання регулювання русла українсько-угорської прикордонної ділянки р. Тиса, управління нестачею води на спільних меліоративних системах, стану експлуатації спільної українсько-угорської АІВС–«Тиса», а також інших актуальних водогосподарських питань.

Сторони взаємно інформували одна одну про заходи вжиті під час січневого та лютневого паводків, обмін даними, роботу насосних станцій та меліоративних систем спільного інтересу. Сторони констатували, що водогосподарські споруди на обох сторонах українсько-угорського держкордону знаходяться у належному експлуатаційному стані, і в міру розбудови та експлуатації забезпечують захист населення прикордонних територій від шкідливої дії вод.

Угорська Сторона інформувала про прогрес реалізації спільної Протипаводкової Програми Розвитку, зокрема будівництва протипаводкового польдера Тиса-Тур, реалізації проектів реконструкції ділянок дамб рр. Тиса, Тур та Батар.

Ключовим питанням співробітництва залишається управління нестачею води на прикордонних меліоративних системах, зокрема обводнення Берегівської меліоративної системи через канали Сипа та Верке з р. Боржава. Угорська Сторона також інформувала про схему обводнення меліоративної системи Берег через водозабірну споруду на р. Тиса біля с. Тівадар.

Сторони узгодили розроблену концепцію регулювання спільних ділянок р. Тиса Вилок – Сотмарчеке та Лоня-Соломоново, та домовились до наступної зустрічі заступників Уповноважених Урядів внести необхідні правки та доповнення з метою формування кінцевого варіанту дослідження.

Під час зустрічі фахівці сторін також обговорили стан експлуатації спільної АІВС-Тиса, констатувавши її стабільну і ефективну роботу під час паводків, а також хід виконання та проблемні питання спільних проєктів міжнародної технічної допомоги SAFETISZA, TiszaMonitorNet, DIKEINSPECT та інші актуальні питання співробітництва.

За підсумками зустрічі був підготовлений та підписаний відповідний протокол.

407 переглядів