Прогноз меліоративного стану осушуваних угідь Закарпатської області на початок вегетаційного періоду 2022 року

Закарпатською гідрогеолого-меліоративною дільницею Виноградівського міжрайонного управління водного господарства згідно “Методикою прогнозування глибини залягання рівнів ґрунтових вод на осушуваних землях України на передпосівний період“ виконано прогноз меліоративного стану для 5 осушувальних систем і ділянок гончарних дренажів Закарпатської області загальною площею 183,6 тис. га.

Прогноз містить інформацію про очікувані рівні ґрунтових вод та меліоративний стан осушуваних угідь. Для прогнозу використані дані багаторічних стаціонарних режимних спостережень за рівнем ґрунтових вод на 4 еталонних осушувальних системах: «Чорний Мочар», «Верхній Ботар», «Бакта», «Іршава» та осушувальних системах: Сальвінській, Латорицькій, Берегівській, ділянок гончарного дренажу й даних гідрометеорологічного прогнозу.

Загалом за прогнозом, на початок вегетаційного періоду 2022 року у Закарпатській області передбачається збільшення осушуваних угідь з близьким до поверхні землі заляганням рівнів ґрунтових вод та зменшенням площ з глибоким їх заляганням, порівняно з відповідним  періодом минулого року.

 

Відбір проб та проведення хімічних аналізів

Надмірно високі (до 0,5 м від поверхні землі) рівні ґрунтових вод прогнозуються на площі 10,9 тис. га (6%) осушуваних угідь. Це, переважно, осушувані землі з технічно-несправною осушною мережею, до яких відносяться: осушна система «Чорний Мочар», яка розташована в Берегівському та Мукачівському районах і має загальну площу технічно-несправних осушуваних земель 8,5 тис. га (4,5 % до всіх осушуваних земель області), Берегівська осушна система (Ужгородський район) – 0,84 тис. га (0,4%) та окрема ділянка Іршавського району – 0,5 тис. га (0,27%). Незначні площі з високим заляганням рівня ґрунтових вод прогнозуються також на 1.1 га на Батарській дільниці, через відсутність водозахисної правобережної дамби на р. Тарна-Маре (Батарч) та підпір річки Ботар в паводковий період.

В середньому по області на передпосівний період 2022 р. прогнозуються рівні ґрунтових вод на глибині 1,15 м, що на 0,5 м вище, ніж за відповідний період 2021 року. На площі 18,1 тис. га (10%) осушуваних угідь можливе значне зниження рівнів ґрунтових вод і погіршення забезпечення рослин вологою уже на початку травня. Це в першу чергу, стосується осушуваних окремих ділянок меліорованих земель, розташованих на ґрунтах легкого механічного складу (супісок, легкий суглинок), де згідно прогнозу ґрунтові води залягатимуть нижче 1,5 м. На таких землях необхідно проводити заходи з накопичення води в меліоративних каналах осушних систем.

Заміри РГВ на еталонних системах

Станом на 1 квітня 2022 р. на осушуваних землях області близькими до оптимальних вологозапаси в кореневмісному шарі очікуються на 172704 га (95%) від загальної площі, а на решті 10947 га вони будуть надмірними, що пов’язано здебільшого із тривалими термінами відведення поверхневих вод і гравітаційної вологи. Таким чином, задовільний меліоративний стан на осушуваних землях області передбачається на площі 153,4 тис. га, що складає 84% від площ угідь. Не задовільний меліоративний стан очікується на площі 10,9 тис. га, що складає 5% від площ сільськогосподарських угідь. Сприятливий меліоративний стан очікується на площі 19,3 тис. га, що складає 11% від загальної площі сільськогосподарських угідь,

Для підтримання та поліпшення належного меліоративного стану меліорованих земель Закарпаття пропонується:

  • провести покращення їх агромеліоративного стану на площі 144 692 га (80%), в тому числі глибоке розпушення на 45 912 га (25%);
  • виконати хімічні меліорації на 119 373 га (65%);
  • провести очищення внутрішньогосподарських меліоративних каналів від мулу та деревної рослинності;
  • провести ремонт гідротехнічних споруд на внутрішньогосподарських меліоративних каналах. Це також дасть можливість здійснювати акумулювання поверхневих вод для зволоження осушених угідь у засушливий період року.

За більш детальною інформацією з цього питання рекомендуємо звертатися до Закарпатської гідрогеолого-меліоративної дільниці Виноградівського міжрайонного господарств (м. Виноградів, вул. Івана Франка, буд. 100), яка також має можливість надавати додаткові послуги:

– гідрохімічні аналізи ґрунтових, поверхневих, дренажних вод;

– визначення вологості, щільності ґрунтів;

– аналізи водної витяжки ґрунтів;

– визначення кислотності ґрунтів;

– агрохімічні аналізи ґрунту.

Одночасно повідомляємо, що Виноградівське міжрайонне управління водного господарства має можливість надавати платні послуги сільгоспвиробникам, місцевим органам виконавчої влади, які використовують меліоровані землі, з технічного обслуговування наявної меліоративної мережі, а саме:

– окошування внутрішньогосподарських каналів, дамб та інших водогосподарських об’єктів від трав’яної рослинності, в тому числі від карантинних бур’янів – амброзії полинолистої та борщівника Сосновського;

– розчистку каналів від мулу, чагарників;

– проведення робіт з ремонту гідротехнічних споруд (шлюзів, затворів, трубопереїздів та інше);

– проведення зволоження осушених угідь у засушливий період року.

 

Виноградівське МУВГ

520 переглядів