Оперативна інформація про водогосподарську ситуацію та гідрологічний режим на річках Закарпатської області за 02 – 03 лютого 2013 року

Протягом  2 лютого  по Закарпатській області пройшли опади у вигляді дощу, на високогір’ї мокрого снігу та снігу.

Найбільш інтенсивні опади спостерігались у західній та центральній частинах області, басейнах річок Уж до 48 мм, р. Латориця– до 52 мм, р.Боржава до 60 мм, за рахунок чого на  річках області відбулися підвищення рівнів  води.

На річках бассейну сформувався сніго-дощовий паводок з підвищенням рівнів води на 0,5-1,5 м (Турья ,Уж), в нижніх течіях Латориці до 2,5 м,  Боржави – до 3 м.

На протязі 3 лютого по території Закарпатської області продовжувались опади інтенсивність яких поступово знижувалася, і тільки  на сході в день випало  до 34 мм (переважно у вигляді мокрого снігу та снігу). В горах дощ перейшов в мокрий сніг та сніг, що припинило надходження води з верхів’їв.

На річках в низинній частині продовжувалось повільне підвищення рівнів води на 10-30см. В верхів’ях, на річках  басейну Ужа та Латориці та в верхів’ях Ріки та Боржави сформувалися максимальні рівні та відбувалося їх поступове зниження (до – 40см)

Похолодання та перехід дощів в сніг призупинили розвиток паводку.

Протягом 2-3 лютого вводились ступіні протипаводкового захисту

– р.Латориця–м.Чоп – ІІ ступінь захисту  вихід води на заплаву у міждамбовий простір

– р.Стара-Зняцево -ІІІ ступінь захисту  вихід води на одамбовану заплаву – підтоплення заплавних сільгосп угідь- пасовища.

– р.Боржава-Шаланки, В.Ремети, В.Комяти – ІІІ ступінь захисту  вихід води на заплаву, підтоплення заплавних сільгоспугідь

На відкачці паводкового працює 13 стаціонарних насосних станцій Латорицької та Берегівської осушних систем. 19 насосних станції підготовлені до роботи і будуть  поступово включені до роботи при  досягненні відповідного режиму рівнів в магістральних каналах осушних систем.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» закриті,  проводиться акумуляція паводкового стоку.

Роботи по пропуску паводку підрозділами БУВР ТИСИ зосереждувались на державних гідротехнічних спорудах – насосних станціях, водосховищах, захисних дамбах та ГТС, які забезпечують надійний захист від шкідливої дії паводкових вод річок басейну р.Тиса та приток.

Одночасно з цим надається допомога місцевим органам влади по відводу води з підтоплених місцевим стоком територій. На аварійних роботах по ліквідації наслідків підтоплень та для забезпечення безаварійного пропуску паводку підрозділами БУВР Тиси спільно з підрозділами МНС та  місцевим населенням  проводились протипаводкові заходи, задіяні 4 одиниці мобільного насосно-силового обладнання, 12 одиниць техніки, необхідний аварійний запас матеріалів та інвентарю.  В організації пропуску паводку задіяні 125 працівників водогосподарських організацій.

Найбільші затоплення та підтоплення дворогосподарств та сільськогосподарських угідь стались на незахищених протипаводковими спорудами ділянках, там, де захист забезпечують старі не реконструйовані комунальні дамби, не прочищені та захаращені кювети та канави, а також в населених пунктах, де не влаштовані системи поверхневого водовідведення.

В с.Кольчино Мукачівського району місцевим стоком було підтоплено 2 дворогосподарства, на місці працювала аварійна бригада  Мукачівського МУВГ по водовідведенню, проводилась відкачка надлишкового місцевого стоку.

2 доби виконуються роботи  по відкачці місцевого стоку з центру села Великі Лучки Мукачівського району, задіяна аварійна бригада Мукачівського МУВГ 7 чол., 2 одиниці техніки, 2 мотопомпи.

На ліквідації наслідків підтоплення місцевим стоком  70 дворогосподарств та 4 житлових будинків  сіл Барбово та Макарьово Мукачівського району Мукачівське МУВГ виконує роботи по водовідведенню працює аварійна бригада 10 чол. та 3 одиниці техніки (екскаватор, бульдозер та самоскид). Підтоплення відбулося за рахунок захаращення каналу в межах населених пунктів Барбово та Макарьово.

В с.Зняцево Мукачівського району  для попередження підтоплення водами р.Стара аварійною бригадою Мукачівського МУВГ проводяться роботи по тампонажу шлюза, задіяно 5 чол. аварійної бригади 2 одиниці техніки, аварійний запас матеріалів мішки та сипучі.

В зв’язку з високим рівнем води в р. Стара с. Зняцево 473+40 за добу (амплітуда 270см) ІІІ ступінь захисту стався вихід води на понижене місце автодороги Київ-Чоп по довжині 50-70 м шаром 1,5-2 см.

На роботах по запобіганню переливу автодороги Київ-Чоп біля с.Зняцево Мукачівського району працює аварійна бригада Мукачівського МУВГ задіяно 15 чол. 2 одиниці техніки, проводиться укладка мішків по бровці автодороги, укладено 250-300шт. Рух на автодорозі необмежений.

Силами аварійної бригади Виноградівського МУВГ проводяться роботи по водовідведенню з території с.Великі Ком’яти задіяно працівників МУВГ 8 чол., 3 одиниці техніки, пересувну насосну станцію та додатковий насос.

На Батарській осушній системі в районі с.Холмовець аварійною бригадою Виноградівського МУВГ в кількості 9 чол. проводиться тампонування водовипусків каналу Старий Батар мішками з піском , та нарощування в понижених місцях гребеню водозахисної дамби каналу (укладено 350 мішків), також задіяно 2 одиниці техніки.

 

Дані про підтоплення.

В результаті сильних дощів в с.Камянське Іршавський район канал не зміг пропустити інтенсивний місцевий стік –  вода вийшла на заплаву, відбулося підтоплення 10 дворогосподарств та 10 га сільгоспугідь. На ранок рівень води в каналі понизився і вода зійшла.

За рахунок інтенсивного місцевого стоку ввечері відбувався перелив автодоріг на ділянках с.Сімер-с.Тур’я Ремети (в районі джерела), с.Раково- с.Тур’я Пасіка (в районі джерела) шаром до 5 см.

За рахунок неспрацювання зливової каналізації було підтоплено автовокзал в м.Перечин.

В с. Великі Лучки Мукачівського району  місцевим стоком підтоплено дворогосподарства по вул.Мукачівська з №1 по №17.

В с.  Руське Мукачівського району  місцевим стоком підтоплено одне дворогосподарство по вул.Новосільській.

В с.  Ракошино Мукачівського району  частково водами потічка Яруга  в наслідок його захаращеності підтоплені дворогосподарства по вулицях: вул.Жовтнева, вул. Травнева, вул.Новосільська.

В с.  Кайданово Мукачівського району  місцевим стоком підтоплено 6 дворогосподарства по вул.Спортивна та вул. Набережна .

В с.Баранинці Ужгородського району біля автосалону «Міцубісі» (на обїзній дорозі) розлився Баранинський канал, вода вийшла на поле.

В зв’язку з високим рівнем води в р. Стара с. Зняцево 473+40 за добу (амплітуда 270см) ІІІ ступінь захисту стався вихід води на понижене місце автодороги Київ-Чоп по довжині 50-70 м шаром 1,5-2 см.

 

393 переглядів