Інформація про водогосподарську ситуацію в області станом на 23 січня 2013 рік

Гідрометеорологічна ситуація

Протягом тижня на території області спостерігається нестійка погода. Періодично морозна погода змінюється на відлиги з дощами та мокрим снігом.

Висота снігового покриву на низині 5-10 см  та в горах 15-20 см , запас вологи 35-50 мм, г.Плай  висота снігу 36 см, запас вологи 79 мм.

За рахунок відлиги, танення снігу та дощів  на водотоках області відбувається періодичне підвищення рівнів переважно в межах корінних берегів, на фоні підняття рівнів скресання льоду-льодохід.

Протягом 22-23 січня на річках сформувався черговий невисокий снігодощовий паводок з загальними підвищеннями рівнів води на 0,3 – 1,5 м, в нижніх течіях Боржави на 2,7 м.

Наступної доби продовжиться добігання паводкової хвилі з верхів’їв.

– в нижніх течіях Латориці загальний прогнозований підйом рівнів буде складати на 2,7 – 3,2 м з виходом води на заплаву в міждамбовий простір,

–  на р.Тиса – м.Чоп – на 2,5 – 3,0 м, в корінних берегах,

– р.Боржави – 2,5 – 3,0 м – очікується початковий вихід на заплави у понижених місцях.

Забезпечення надійної роботи водогосподарського комплексу

 

Працює 5 насосних станцій Берегівської та Латорицької системи, перекачано за останню добу 225 900 м.куб. паводкових вод, з початку року 597 400 м.куб.

Всі стаціонарні насосні станції підключені до електроживлення і в разі необхідності готові до перекачування паводкового стоку з територій осушних систем при досягненні рівнів води, необхідних до запуску. Також підготовлені до роботи у надзвичайних ситуаціях  9 пересувних насосних станцій та 5 мотопомп.

Для можливості подальшої акумуляції паводкових вод у протипаводкових водосховищах системи «Чорний Мочар» самопливом звільнено максимально можливий корисний об’єм  18,2 млн. м.куб., що дасть можливість заповнити водосховища в період паводку, чим буде захищено від підтоплення 11,5 тис. га сільгоспугідь. Потенційний об’єм для акумуляції паводкового стоку становить 28,64 млн.м.куб. У разі значного паводкового  навантаження на дамби та греблі  водосховищ в період паводків,  за ними  буде проводитись додаткове регулярне обстеження, обслуговування та охорона.

Виконується регулювання шлюзами поверхневої води в меліоративних каналах для підтримки відповідних експлуатаційних рівнів  води.

Проведено перевірку  готовності  землерийної техніки, машин  і  механізмів в підрозділах БУВР та підготовлено відомчий аварійний запас матеріалів для  проведення захисних робіт.

 

409 переглядів