Січневий паводок підтвердив – роботи з укріплення берега р.Тиса були виконані дуже вчасно

Внаслідок проходження потужного паводку у червні 2020 року берег р.Тиса було сильно пошкоджено і утворився розмив на ділянці, яка розташована близько до лівобережної дамби р.Тиса поблизу с.Гетеня. Це призвело до небезпеки руйнування дамби, яка захищає від затоплення населені пункти Затисянщини, а також прикордонної Угорщини.

Починаючи з 2019 року, на ділянці 9,5 км лівобережної дамби р.Тиса між селами Теково і Гетеня проводяться будівельні роботи з  реконструкції для посилення протипаводкового захисту населення і території в рамках реалізації спільного українсько-угорського Проєкту міжнародної технічної допомоги ЄС «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур» (Грантовий контракт № HUSKROUA/1701/LIP/003 від 13 серпня 2019 року).

Після виявлення розмиву, БУВР Тиси і Виноградівське МУВГ визначили необхідні заходи для його ліквідації. Були проведені закупівлі і укладений договір на виконання додаткових робіт по об’єкту «Реконструкція лівобережної дамби р.Тиса на ділянці с.Теково–с.Гетеня Виноградівського району Закарпатської області», які виконуються за рахунок коштів державного бюджету як дольова участь української сторони  у співфінансуванні проєкту.

В кінці минулого року на цій ділянці були проведені роботи з влаштування берегоукріплення лівого берегу річки Тиса на ділянці розмиву, а саме було влаштовано кам’яні відсипи та призми упору, кам’яні напівзагати і засипка розмивів гравійно-гальковим ґрунтом, що дозволило захистити дамбу під час проходження значної паводкової хвилі 4-5 січня цього року на р.Тиса.

 

Довідка.

Проєкт SAFETISZA нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

Більше про проєкт: https://safetisza.buvrtysa.gov.ua/,  https://www.facebook.com/Safetisza/https://twitter.com/safetisza.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

 

 

 

460 переглядів