Інформація про водогосподарську ситуацію в басейні р.Тиса на 12 січня 2022 року

На початку тижня на території області спостерігалась зміна теплої дощової погоди на морозну, яка й утримувалась надалі. Значні дощі (5-20 мм, у верхів’ях східної частини 25-48 мм) перейшли  в мокрий сніг та сніг (1-9 мм).

Зміна погоди призвела до зупинення розвитку паводку в верхів’ях річок центральних та східних районів області. З 06 по 09 січня продовжувалось добігання високої паводкової хвилі з верхів’їв в нижніх течіях Боржави,  Латориці та Тиси. Сумарне підвищення над допаводковими рівнями склало: р. Боржава (с. В. Ремети), р.Латориця (м. Чоп) – 3,5 м, р. Тиса (м. Хуст) – 3 м, р. Тиса (смт. Вілок), р. Тиса (м. Чоп) – 5 м. Продовжується зниження рівнів води, посилюються льодові явища, на р. Латориця в районі м. Чоп утримується вода на заплаві міждамбового простору.

Гідрологічна ситуація контрольована.

Моніторинг поверхневих вод басейну Тиси відповідно до європейських стандартів

На виконання  наказу Державного агентства водних ресурсів України від 31.03.2021 № 233 «Про впровадження Порядку здійснення державного моніторингу вод» сьогодні, 12 січня 2022 року, спеціалістами лабораторії моніторингу вод БУВР Тиси спільно з фахівцями Закарпатського ЦГМ здійснено відбір проб вод в 13 (тринадцяти) пунктах спостереження масивів поверхневих вод, а саме:

  • р. Чорна Тиса, 42 км, вище с. Чорна Тиса, референційні умови;
  • р. Чорна Тиса, 37 км, вище с. Чорна Тиса, вище впадіння р. Станіслав;
  • р. Чорна Тиса, 10 км, с. Кваси, Рахівський район;
  • р. Тиса, 957 км, с. Вільховатий, Рахівський район;
  • р. Тиса, 942 км, с. Ділове (Хмелів), кордон з Румунією, Рахівський район;
  • р. Шопурка, 0,2 км, смт. В. Бичків, Рахівський район;
  • р. Тиса, 912 км, смт. Солотвино, кордон з Румунією;
  • р. Апшиця, 2 км, с. Грушево, Тячівський район;
  • р. Тересва, 1 км, смт. Тересва,Тячівський район;
  • р. Тиса, 882 км, м. Тячів, питний в/з, кордон з Румунією;
  • р. Мартош, 1 км, м. Тячів;
  • р. Теребля, 1 км, смт. Буштино, Тячівський район;
  • р. Лазещина, 14 км, вище с. Лазещина, Рахівський район.

З метою забезпечення вимірювання вмісту пріоритетних забруднюючих речовин відповідно до Переліку, затвердженого наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 06.02.2017 № 45 з врахуванням вимог нормативних документів ( ДСТУ ISO 6468-2002, ДСТУ ISO 10301:2004, ДСТУ ISO 5667-1:2009, ДСТУ ISO 5667-2:2009, ДСТУ ISO 5667-6:2009) проби води передані до вимірювальної  лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Дністровського БУВР для визначення вмісту пріоритетних забруднюючих речовин (пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук  та важких металів).

Всі результати вимірювань якості  поверхневих вод басейну Тиси оприлюднюються в системі «Моніторингу та екологічної оцінки водних ресурсів України» на сайті Держводагентства України (http://monitoring.davr.gov.ua/).

Режим діяльності – паводковий та експлуатаційний: контроль за станом водних об’єктів, гідротехнічних споруд, обстановкою на підвідомчих потенційно-небезпечних об’єктах і прилеглих до них територіях контролюється підрозділами  БУВР Тиси.

Протягом тижня працювали від 2 до 3 насосних станцій  Латорицької осушної системи. З початку 2022 року перекачано 1,003 млн. м3 внутрішнього паводкового стоку.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працювали відповідно до Правил експлуатації та Режимів роботи. Протягом тижня були відкриті водовипуски одного водосховища на  2 м3/с.

05.12.2022:

І ступінь захисту: р. Тур’я (с. Т. Поляна, с. Сімер); р. Уж (смт. В. Березний); р. Люта (с. Чорноголова); р. Ріка (м. Хуст); р.Тиса (м. Рахів);

ІІ ступінь: р. Боржава (с. Довге); р. Ріка ( смт. Міжгір’я, с.Н.Бистрий; р. Пінія (с. Поляна); р. Теребля (с. Колочава); р.Тиса (с. Ділове, смт. Бичків); р. Мокрянка (с. Р. Мокра); р.Латориця (м. Чоп);

ІІІ ступінь: р. Боржава (с. В. Ремети); р. Тиса (м. Хуст).

06.12.2022:

І ступінь: р. Пінія (с. Поляна); р. Тиса (м. Тячів);

ІІ ступінь: р. Латориця (м. Чоп), р. Тиса (смт. Вілок);

ІІІ ступінь: р. Тиса (м. Хуст); р. Боржава (с. В. Ремети).

07.12.2022:

І ст.:  р.Тиса (смт.Вілок);

ІІ ст.:  р.Тиса (м.Хуст);

ІІI ст.:  р.Латориця (м.Чоп), р.Боржава (с.В.Ремети).

08.12.2022:

І ст.:  р.Тиса (смт.Вілок);

ІІ ст.:  р.Тиса (м.Хуст);

ІІI ст.:  р.Латориця (м.Чоп), р.Боржава (с.В.Ремети).

09.12.2022:

ІІ ст.:  р. Тиса (м. Чоп), р. Боржава (с. В.Ремети);

ІІI ст.:  р. Латориця (м. Чоп).

10.12.2022:

ІІ ст.:  р. Тиса (м. Чоп);

ІІI ст.:  р. Латориця (м. Чоп).

11.12.2022:

ІІI ст.:  р. Латориця (м. Чоп).

12.12.2022:

ІІ ст.:  р. Латориця (м. Чоп).

Унаслідок проходження паводку по області відмічались наступні події:

  • у Рахівському районі було підтоплено 41 дворогосподарство та виявлено розмив лівобережної дамби р. Шопурка (смт. В. Бичків), ліквідований силами Тячівського МУВГ;
  •  у Тячівському районі було виявлено розмив призми опори та напівзагат на правобережній дамбі р. Теребля (с. Чумальово), пошкоджені 200 м  правобережної дамби р. Теребля (с. Теребля), пошкоджене тіло лівобережної дамби р. Тересва (с. Калини), протяжністю 150 м,  ліквідовано силами Тячівського МУВГ, підтоплені 110 дворогосподарств та 17 га сільгоспугідь;
  • у Берігівському районі було підтоплено 25 дворогосподарств та 135 га сільгоспугідь, затоплені паводковими водами р. Боржава дорога сполученням В.Ком’яти – Шаланки довжиною 100 м, шаром 10-15см, дорога сполученням В.Ком’яти – Заріччя довжиною до 120 м, шаром 10 см;
  • у Хустському районі підтоплено поверхневими водами 550 га сільгоспугідь;
  • в Ужгородському районі відбувався перелив води, шаром 15 см, через дорогу М. Геївці – Тисянка в двох місцях протяжністю до 150 м та перелив води з р. Латориця через правобережну дамбу каналу Високобережний (Великодобронська ОТГ) протяжністю до 6 м.

Забезпечується постійний моніторинг водогосподарської ситуації, у тому числі і за допомогою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС-ТИСА.

На роботах по мінімізації та ліквідації наслідків проходження паводку на території області БУВР Тиси були задіяні 103 чоловіка, 5 пересувних насосних станцій та 20 одиниць техніки.

Здійснюється оцінка  завданих паводком збитків та об’єму необхідних робіт по ліквідації пошкоджень.

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

383 переглядів