Інформація про водогосподарську ситуацію в басейні р.Тиса на 05 січня 2022 року

У період з 29 грудня 2021 року по 05 січня 2022 року на території області утримувалась хмарна, помірно прохолодна погода , температура вдень складала 2-4 °C, вночі – близько 0 °C , наприкінці тижня потепліло до 7-9 °C. Спостерігались опади (1-16 мм) у вигляді дощу та мокрого снігу в горах. Найбільш інтенсивні дощі пройшли в центральних та східних районах 4-5 грудня (22-84 мм).

У зв’язку з інтенсивними опадами на більшості річок області відмічається підвищення рівнів води на 0.5-1.5 м, в межах корінних берегів; вихід води на заплаву відмічається на гідрологічних постах р. Тиса (м. Тячів, м. Хуст), р. Ріка (м. Хуст), р. Тересва (с. Нересниця), р. Боржава (с. В. Ремети); на р. Тиса, ділянці Рахів-Тячів – 1.5-2.7 м; на р. Латориця (м. Мукачево) – на 1.8 м, вихід води на заплаву; в нижніх течії р. Боржава на 1.1 м, вихід води на заплаву.

р.Латориця, м.Мукачево

р.Тиса, с.Крива

 

Гідрологічна ситуація контрольована.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 №758 «Про затвердження Порядку здійснення державного моніторингу вод», наказу Державного агентства водних ресурсів України від 31.03.2021 № 233 «Про впровадження Порядку здійснення державного моніторингу вод» сьогодні, 4 січня 2022 року спеціалістами лабораторії моніторингу вод БУВР Тиси із дотриманням правил особистої безпеки в умовах карантину, здійснено відбір проб вод для визначення хімічних та фізико-хімічних показників в 4 (чотирьох) пунктах спостереження масивів поверхневих вод, а саме:

  • р. Това, 9 км, с. Баранинці, Ужгородський район;
  • к. Чаронда-Латориця, 2 км, с. Червоне, Ужгородський район;
  • р. Латориця, 87 км, с. Н. Давидково, Мукачівський район;
  • р. Стара, 17 км, с. Зняцево, Мукачівський район.

Проби води масивів поверхневих вод з дотриманням вимог нормативних документів (ДСТУ ISO 6468-2002, ДСТУ ISO 10301:2004, ДСТУ ISO 5667-1:2009, ДСТУ ISO 5667-2:2009, ДСТУ ISO 5667-6:2009) передані до вимірювальної лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Дністровського БУВР на виконання вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин, затверджених наказом Мінприроди від 06.02.2017 № 45 для визначення хімічного стану масивів поверхневих вод.

Всі результати вимірювань хімічних та фізико-хімічних показників оприлюднюються в системі «Моніторингу та екологічної оцінки водних ресурсів України» на сайті Держводагентства України (http://monitoring.davr.gov.ua/).

Режим діяльності – паводковий та експлуатаційний: контроль за станом водних об’єктів, гідротехнічних споруд, обстановкою на підвідомчих потенційно-небезпечних об’єктах і прилеглих до них територіях контролюється підрозділами  БУВР Тиси.

Протягом тижня працювали насосні станції № 3 та №4 Латорицької осушної системи. З початку 2022 року перекачано 242,8 тис. м3 внутрішнього паводкового стоку.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працювали відповідно до Правил експлуатації та Режимів роботи. Протягом тижня були відкриті водовипуски одного водосховища на  2 м3/с.

Пропуск повені і паводків:

1.Введено ІІ ст. захисту на р. Боржава, с. Довге.

2.Введено ІІ ст. захисту на р. Ріка,   смт. Міжгір’я.

3.Введено І ст. захисту на р. Турья, с. Т. Поляна

4.Введено І ст. захисту на р. Люта, с. Чорноголова.

5.Введено І ст. захисту на р. Уж.

6.Введено ІІ ст. захисту на р. Пінія, с. Поляна.

7.Введено І ст. захисту на р. Латориця, м.Чоп.

8.Введено ІІ ст. захисту на р. Теребля, с. Колочава.

9.Введено І ст. захисту на р. Тиса, м. Хуст.

10.Введено І ст. захисту на р.Тересва, с. Нересниця.

11.Введено І ст. захисту на р. Турья, с. Сімер.

12.Введено І ст. захисту на р. Ріка, Хуст.

13.Введено ІІІ ст. захисту на р. Боржава, с. В. Ремети.

14.Введено ІІ ст. захисту на р. Тиса, с. Ділове.

15.Введено ІІ ст. захисту на р. Тиса, смт. Бичків .

16.Введено ІІ ст. захисту на р. Мокрянка, с. Р.Мокра.

17.Введено ІІ ст. захисту на р. Боржава, с. Н. Ремети.

18. Введено І ст. захисту на р. Тиса,м. Рахів.

На 12 годину 05.01.2022р. Берегівський район: с. В.Комяти,  р.Боржава : автодорога сполученням В.Ком’яти-Шаланки затоплена на двох ділянках протяжністю 100-150 м шаром води 5-10 см,  в с. Завадка з 23 год. 04.05.2022р працює пересувна насосна станція; Хустський район: села Сокирниця-Стеблівка затоплено150 га пасовищ.

Для нормалізації ситуації 05.01.2022 здійснено прокоп правосторонньої дамби р. Боржава (с. В. Ком’яти,  район колишньої ткацької фабрики) шириною 5 м.

Спеціалістами Виноградівського МУВГ ведеться спостереження за ситуацією, задіяно 4 одиниці техніки  та 15 чоловік особового складу.

В Рахівському районіні підтоплено місцевим стоком дворогосподарства в с.Видричка , с.Костилівка, та окремі вулиці м. Рахів. Роботи по відкачці води проводить ДСНС в Закарпатській області.

Тячівський район: село Лази, вул Перемоги, за рахунок місцевого стоку р. Дербачка (Тячівка) та підняттям рівня ґрунтових вод підтоплено орієнтовно 70 – 80 дворогосподарств; с. Біловарці,  в нижній частина села річка Тересва підходить до дороги унаслідок розмиву берега; с. Усть-Чорна, підмив правого берега р.Тересва (автодорога районного значення ,сполучення Усть-Чорна – Дубове),  за межами населеного пункту; в районі с. Калини відбувається розмив лівобережної дамби (ПК0 – ПК4) річки Тересва; с. Бедевля, в нижній частині села річка Тиса вийшла на заплаву (загроза підтоплення дворогосподарств). На місце виїхала аварійна бригада Тячівського МУВГ та підготовлена пересувна насосна станція для відкачування води.

Відкачування поверхневого стоку пересувною насосною станцією, с.Бедевля

Спеціалістами Берегівського МУВГ проводиться відкачка поверхневих вод в с. Вільхівка Хустського району (підтоплено поверхневими водами р. Боржава урочище Нижнє поле – 14,0 га, урочище Верхнє поле – 42 га) пересувною насосною станцією. Задіяно 3 одиниці техніки та 11 чоловік особового складу аварійної бригади МУВГ.

Ситуація контрольована. Ведеться постійний моніторинг за станом гідротехнічних споруд спеціалістами МУВГ.

 

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

592 переглядів