На Закарпатті обговорили питання щодо управління водними ресурсами та відходами

10-11 грудня 2021 р. у с. Колочава Хустського району відбулося виїзне засідання Басейнової ради річки Тиса та круглий стіл «Колочава ЕКО: плани управління водними ресурсами, відходами та ризиками затоплення», котрі об’єднали представників Державного агентства водних ресурсів України, Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса, Міжнародної комісії з захисту річки Дунай, міжнародного проєкту «APENA-3», профільних департаментів Закарпатської облдержадміністрації, Закарпатської обласної ради, територіальних громад, громадських організацій.

Фахівці обговорили питання підготовки «Плану управління річковим басейном Тиса» (ПУРБ Тиси), його законодавчі основи, стан розроблення та впровадження. Розглянуто також питання підготовки «Плану управління відходами Закарпатської області до 2030 року», як комплексу взаємопов’язаних завдань і заходів, спрямованих на забезпечення сталого управління відходами в басейні річки Тиса.

Учасники зібрання обмінялися думками щодо підготовки «Плану управління ризиками затоплення у Закарпатській області». Добре відомо, що територія водозбірного басейну Тиси є транскордонною, тому й можливі ризики є загальними для всіх країн басейну і повинні управлятися спільно та інтегровано з врахуванням інтересів всіх країн-сусідів. Саме Програма транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства (ЄІС) Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 є унікальним механізмом співробітництва між країнами членами ЄС та Україною.

Фахівці БУВР Тиси представили результати впровадження великого інфраструктурного проєкту «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур (SAFETISZA)». Проєкт спрямований на розв’язанні пріоритетних проблем у басейні Тиси – захист від паводків та внутрішніх вод. Головними результатами проєкту є реконструкція стратегічних водогосподарських інфраструктурних споруд, що становлять взаємний інтерес для України і Угорщини.

Зустріч організовано Департаментом екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА та Басейновою радою річки Тиса за сприяння Управління туризму та курортів Закарпатської облдержадміністрації.

 

Довідка.

Проєкт SAFETISZA нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

Більше про проєкт: https://safetisza.buvrtysa.gov.ua/,  https://www.facebook.com/Safetisza/https://twitter.com/safetisza.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

 

 

 

 

485 переглядів