Відбулася онлайн зустріч українсько-угорської робочої групи із захисту від шкідливої дії вод

У межах виконання двосторонньої українсько-угорської Міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах 9 грудня 2021 року в онлайн режимі було проведено зустріч спільної робочої групи Сторін із захисту від шкідливої дії вод.

На порядку денному зустрічі було взаємне інформування Сторін про заходи з протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх вод, обговорення регулювання русла українсько-угорської прикордонної ділянки р. Тиса, реконструкції МК Верке і Сипа Берегівської меліоративної системи, стану експлуатації спільної українсько-угорської АІВС–«Тиса», реалізації спільних міжнародних грантових проектів та інших актуальних водогосподарських питань.

Сторони підсумували виконані протягом 2021 року роботи і заходи, вжиті для підвищення рівня захисту територій та населення від паводків та внутрішніх вод в басейні верхньої Тиси. Відзначено масштабність виконуваних на угорській території робіт з реконструкції дамб, будівництва протипаводкового польдера Тиса-Тур та супутніх споруд меліоративного призначення, розробки проектів на реконструкцію ділянок дамб рр. Тиса, Тур та Батар.

Українська Сторона також надала інформацію щодо виконуваних робіт спільного інтересу на українській території, а саме про хід реконструкції лівобережної дамби р. Тиса на ділянці Теково-Гетеня, розробку робочого проекту реконструкції правобережної дамби р. Тиса на ділянці Вари-Бадалово 9,5 км, підготовчих робіт щодо проектування реконструкції каналу Старий Батар.

Сторони, на основі взаємного інформування про стан протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх вод констатували, що водогосподарські споруди на обох сторонах українсько-угорського держкордону знаходяться у належному експлуатаційному стані, і в міру розбудови та експлуатації забезпечують захист населення прикордонних територій від шкідливої дії вод.

Сторони також узгодили розроблену концепцію регулювання спільних ділянок річки Тиса Вилок – Сотмарчеке та Лоня-Соломоново, та домовились до наступної зустрічі внести необхідні правки та доповнення з метою формування кінцевого варіанту дослідження.

Важливим питанням співробітництва залишається управління нестачею води на меліоративних системах спільного інтересу, зокрема реконструкція магістральних каналів Верке та Сипа Берегівської ситеми. З цією метою Сторони переглянули пропоноване технічне рішення з’єднання каналів Верке і Сипа, представлене українською стороною. Також експерти домовились після завершення запланованих робіт на меліоративних системах розробити розділ до Порядку українсько-угорського співробітництва по захисту від шкідливої дії вод щодо управління засухами.

Під час зустрічі фахівці сторін також обговорили стан експлуатації спільної АІВС-Тиса, спільні проєкти міжнародної технічної допомоги SAFETISZA, TiszaMonitorNet і DIKEINSPECT.

За підсумками зустрічі був підготовлений та підписаний відповідний протокол.

456 переглядів