Відбулась ХХІV нарада Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства

Протягом 19-22 жовтня на угорській території відбулася XXIV нарада Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах.

На нараді українську делегацію очолював в.о. Уповноваженого Уряду України, начальник БУВР Тиси Олег Кисіль, угорську – директор Департаменту управління річковими басейнами та охорони вод Міністерства внутрішніх справ Угорщини Ковач Петер.

Під час зустрічі експерти сторін обговорили діяльність щодо захисту від шкідливої дії вод, гідрометеорології і водних ресурсів, охорони якості прикордонних вод за 2020-2021 рік, аналізуючи роботи виконані відповідними робочими групами та експертами.

Також важливим питанням порядку денного було обводнення прикордонних меліоративних систем з річок Боржава і Тиса та дослідження можливостей управління нестачею води. Для цього Сторонами була розроблена концепція та проект обводнення Берегівської меліоративної системи з р. Боржава через магістральні канали Верке, яка на сьогодні перебуває на стадії впровадження.

Сторони також інформували одна одну про стан реалізації Спільної Українсько-Угорської Протипаводкової Програми Розвитку. Згідно цього констатовано, що на угорській території в рамках Оперативної Програми Екологічної Енергоефективності (KEHOP) продовжується реалізація масштабних робіт реконструкції дамб та будівництва польдерів. На українській стороні впроваджуються роботи за кошти державного бюджету та джерел проєктів міжнародної технічної допомоги, однак ці заходи не здатні забезпечити рівноцінну безпеку прикордонних територій, оскільки потребуються значні кошти на виконання робіт з реконструкції дамб та реалізації польдерів на українській території.

Фахівці Сторін також обмінялись інформацією про виконані протягом звітного періоду заходів з вдосконалення та експлуатації спільної українсько-угорської телеметричної системи АІВС-«Тиса», а також прогрес реалізації спільних проектів міжнародної технічної допомоги в рамках Програми ЄІС ТКС HUSKROUA 2014-2020.

Українська сторона провела інформування щодо стану поводження з твердими побутовими відходами в басейні Верхньої Тиси, зокрема щодо виконаних за 2021 рік заходи з розчистки русел, інвентаризації та ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ. Констатовано, що система поводження з побутовими відходами на українській території потребує подальшого вдосконалення, з метою уникнення в майбутньому систематичного засмічення прикордонних водотоків.

Сторони в рамках виїзної фахової програми здійснили огляд дамб р. Тиса, центрів протипаводкового захисту, насосних станцій та складів аварійних запасів. Також сторони оглянули масштабні роботи з будівництва протипаводкового польдера Тиса-Тур, зокрема впускної та випускної споруд, місць встановлення мобільних насосних станцій, стабілізацію гребеню дамби. Українська сторона відзначила високий рівень утримання гідротехнічних споруд угорськими колегами та вагомість будівельних робіт для забезпечення захисту від шкідливої дії вод обох територій.

Підсумовуючи результати наради Уповноважені Урядів відзначили плідне і безперебійне співробітництво між двома сторонами на прикордонних водах, в тому числі у карантинний період.

577 переглядів