Прес-конференція з представлення результатів ТЕО влаштування регулюючої споруди на р.Уж в м.Ужгород

Як було анонсовано, сьогодні, 8 жовтня, у конференц-залі БУВР Тиси пройшла прес-конференція з представлення попередніх результатів розробки технічко-економічного обґрунтування (ТЕО) «Будівництва регулюючої споруди на р.Уж в м.Ужгород (район Боздоського парку) Закарпатської області». Ці роботи ведуться в рамках впровадження українсько-словацького проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Партнерами проекту є Управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради, Ужгородське міжрайонне управління водного господарства та Громадська організація «ЕКОСФЕРА».

Присутні мали змогу отримати детальну інформацію про запроектовані технічні рішення для вирішення проблеми маловоддя і покращення водно-екологічного режиму в межах міста Ужгород, ознайомитися з характеристиками гідротехнічних споруд і отримати відповіді на численні запитання.

На даний час виконані наступні основні проєктні роботи в рамках ТЕО влаштування регулюючої споруди: аерофотозйомку та топогеодезичні вишукування  території всього басейну р.Уж, в тому числі території м.Ужгород та будівництва майбутньої споруди в більш детальному масштабі; фізичне моделювання ділянки р.Уж в межах м.Ужгород, яке виконане угорською проєктно-дослідною компанією в лабораторних умовах з побудовою моделі р.Уж для відображення паводкових умов з масштабом М=1:120, що дає можливість оцінити сучасний стан та ефективність прийнятих проєктних рішень; Стратегічну екологічну оцінку (СЕО).

Згідно з ТЕО, з метою обводнення території під час маловодних періодів та заходів із захисту території міста Ужгород від затоплення, передбачено виділення черг подальшого проектування та будівництва об’єктів: гідровузол підпірних споруд на р. Уж, паркова зона (територія  Боздоського парку) і захист набережних р.Уж від високих паводків.

Комплекс цих споруд забезпечить обводнення русла річки в межах міста на протязі 2,5 км і дасть можливість покращити екологічну ситуацію, а в зоні парку Боздош – відновити рекреаційний ставок і обводнити староріччя річки Уж.

Представляли проєкт FloodUZH начальник БУВР Тиси, керівник проєкту Олег Кисіль, експерт проекту Володимир Чіпак, представник підрядної проектної організації ПрАТ «Укрводпроект» Олександр Романишин, партнери проекту – заступник Ужгородської міської ради Василь Пинзеник, виконавча директорка ГО «Екосфера» Катерина Станкевич.

У дискусії взяли участь головний архітектор міста Ужгород Олег Боршовський, голова «Асоціації рибалок Ужгорода» Остап Палінчак, депутат Ужгородської міської ради Олександр Волосянський.

   Були надані вичерпні відповіді представникам телевізійних каналів 21 Ужгород, Суспільне Закарпаття, М-студіо, ТРК Прямий, НТН, ТРК Перший кабельний.

 

Довідково.

У 2019 році розпочалося впровадження спільного українсько-словацького проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт передбачає придбання і використання сучасних геопросторових даних, розробку гідродинамічних моделей і проєктування гідротехнічної споруди з метою зменшення ризиків паводків у басейні р. Уж та покращення водного режиму у періоди маловоддя в межах міста Ужгород.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc

Інформація про проєкт: https://flooduzh.buvrtysa.gov.ua/https://facebook.com/FloodUzh/,

https://twitter.com/flooduzh_

                                                              

776 переглядів