До ювілею Дня Європейського Співробітництва проект «SAFETISZA» провів еколого-освітній захід для молоді

Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса вже другий рік поспіль успішно впроваджує  на території Затисянщини (частина оновленого Берегівського району) великий інфраструктурний проєкт «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур (SAFETISZA)».

З метою підвищення обізнаності щодо результатів проекту та питання протипаводкового захисту території Затисянщини та й всього Закарпаття та з нагоди ювілею – 10-річчя святкування Дня Європейського Співробітництва, Басейнове управління водного господарства провело 17 вересня зустріч з молоддю, студентами географічного факультету ДВНЗ «Ужгородського національного університету».

Керівник проєкту, начальник БУВР Тиси Олег Кисіль і експерт проекту, заступник начальника БУВР Тиси Едуард Осійський представили студентам цілі проекту та його основні здобутки. Територія водозбірного басейну Тиси є транскордонною, тому можливі ризики є загальними для всіх країн басейну і повинні управлятися спільно та інтегровано з врахуванням інтересів всіх країн-сусідів.

Програма транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, в рамках якої впроваджується даний проєкт, є продовженням Програми транскордонного співробітництва (ТКС) Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2007-2013 Європейського інструменту сусідства і партнерства. Діюча програма охоплює прикордонні території на угорському, словацькому, румунському та українському кордонах, і нараховує приблизно 598,9 км спільного кордону з Україною з бюджетом для 4 країн у сумі 74 мільйони Євро фінансування Європейського Союзу.

 

Проєкт «SAFETISZA» впроваджується за партнерства угорської Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства, Виноградівського міжрайонного управління водного господарства, Берегівської районної державної адміністрації та громадської організації «Екосфера» на території Берегівського району Закарпатської області (Україна) та регіону Саболч-Сотмар-Берег (Угорщина).

Метою проєкту є зміцнення безпеки та стабільності регіонів на прикордонній території шляхом впровадження комплексної протипаводкової діяльності, що призведе до посилення адаптації до кліматичних змін та покращення спільного управління стихійними лихами в басейні р. Тиса. Внаслідок реалізації інфраструктурної діяльності, населені пункти з обох сторін кордону будуть захищені від паводку. Крім того, комплекс проведених заходів дозволить змінити режим водопостачання під час повені та засушливих періодів.

Основними інфраструктурними елементами проекту на українській території є реконструкція 9,5 км лівобережної дамби річки Тиса на ділянці між селами Теково та Пийтерфолво, яка вже наближається до завершення, та будівництво локального протипаводкового центру в селі Тисобикень.

Під час зустрічі зі студентами було обговорено причини та наслідки більш частих та інтенсивних паводків в регіоні, адаптацію до кліматичних змін, а також необхідність та важливість підвищення обізнаності громадськості, новостворених місцевих громад. У вирішенні цих проблем велику допомогу прикордонним територіям надають сучасні програми транскордонного співробітництва ЄС, поглиблюючи співробітництво між прикордонними областями України з одного боку та прийнятними територіями країн-членів ЄС для прогресу у вирішенні існуючих соціальних, економічних, інфраструктурних та екологічних проблем. Студенти активно долучились до дискусії щодо вирішення низки екологічних проблем в Закарпатті, в тому числі й проблеми охорони та збереження водних ресурсів краю.

Довідка.

Проєкт SAFETISZA нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

Більше про проєкт: https://safetisza.buvrtysa.gov.ua/,  https://www.facebook.com/Safetisza/https://twitter.com/safetisza.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

                                                              

 

 

 

749 переглядів