Безпечне проживання вздовж берегів річки Тиса

Пропонуємо Вашій увазі статтю, розміщену на платформі TESIM ENI CBC:

https://tesim-enicbc.eu/stories/living-safely/

«Багато авторів описують Тису як річку спокійної, неймовірної краси, і в той же час як річку зі своїм власним суворим темпераментом. Жителі Затисянщини знають це: вони двічі пережили катастрофічні повені, у 1998 і 2001 роках. Завдяки цьому проєкту ми хочемо, щоб вони жили безпечно на березі Тиси, забули про страх і тільки насолоджувалися її красою!»

Марина Скраль, начальник відділу міжнародного співробітництва Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса.

Тиса – не проста річка; паводки і засухи є частими явищами. Якщо паводок починається в Україні, він досягає Угорщини за дуже короткий час. Евакуація практично неможлива, тому необхідно покращувати протипаводкову інфраструктуру (реконструкція дамб, розчистка каналів, акумуляція паводків для полегшення управління водою), як у верхів’ях в Україні, так і нижче за течією в Угорщині.

Проблема не нова і не нові зусилля для її вирішення: партнери працюють у програмах транскордонного співробітництва з 2006 року. Підготовчі роботи включали збір даних, документацію і обмін інформацією з місцевими органами влади. Багато з них, без перебільшення, відчули паводки «на своїй шкурі», хоча мали невеликий досвід з транскордонної співпраці.

Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса з України працювало над розробкою ідей для нових проєктів протягом тривалого часу: були наявні і мотивація, і знання, однак бракувало можливостей. Вони були надані Програмою транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства (ЄІС) Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, і українське управління відважилося на ризик з двома довіреними партнерами: Верхнє-Тисайською дирекцією водного господарства в Угорщині і громадською організацією «Екосфера», також з України. Проєкт SAFETISZA поєднує різні види діяльності: дослідження, інфраструктурне будівництво і освіту. Він також підтримує Україну і Угорщину у дотриманні Паводкової Директиви ЄС, а також двостороннього та національного законодавства.

Важливою частиною проєкту є будівництво Протипаводкового центру в Тисобикень Виноградівського району, за прикладом угорського партнера. Такого центру не існувало на цій паводконебезпечній території у минулому, отже проєкт заповнює цю велику прогалину. Центр буде спрямований як на експлуатацію та утримання інфраструктури у звичайний час, так і на управління паводком і комунікацію з партнерами вниз по течії під час надзвичайних ситуацій. У центрі буде створено координаційну залу, приміщення для аварійних бригад, склад та експлуатаційне обладнання. Так всі необхідні компоненти будуть доступні в одному місці.

Але це ще не все; інфраструктурні роботи включають реконструкцію на українській стороні захисної дамби на лівому березі р.Тиса, загальною довжиною 9,5 км, включаючи роботи з берегоукріплення. А на угорській стороні, роботи передбачають реабілітацію русел декількох каналів загальною довжиною 5,9 км.

Паралельно проєкт досліджує флору і фауну регіону, щоб впевнитися, що будівництво інфраструктурних об’єктів не матиме негативний вплив на навколишнє середовище. Насправді, частина території проєкту була нагороджена статусом природоохоронної зони завдяки польовим дослідженням проєкту. І останнє, але не менш важливе, проєкт спрямований на збільшення усвідомленості і освіченості місцевих школярів щодо важливості захисту водних ресурсів і як працює протипаводковий захист. Досвід «Екосфери» є першорядним для забезпечення цієї частини.

В ході впровадження – наразі йде другий рік – залучені місцеві громади і сусіди вже висловили свій інтерес до участі у подібних проєктах у майбутньому. Після завершення діяльності у 2022 році, партнери очікують, що паводковий ризик суттєво знизиться, завдяки дамбі, яка захищатиме від паводків з імовірністю раз у 100 років. Інфраструктура допоможе водогосподарським організаціям управляти паводками і посухами, інтенсивність яких зростає у зв’язку з кліматичними змінами. Також це дозволить місцевим виробникам сільськогосподарської продукції проводити свою економічну діяльність без постійного страху, що їх врожаї можуть бути знищені.

Співпраця з транскордонного управління водним господарством буде продовжуватися після завершення етапу Програми 2020. Це включатиме координацію управління, наприклад, у вигляді транскордонної програми протипаводкового захисту; але також інфраструктурного будівництва, наприклад, пов’язаного з акумулюючими ємностями і польдерами, а також відновлення русел річок.

Партнери вже висловили свою зацікавленість і будуть продовжувати свою співпрацю. Що вони мають усвідомити з цього проєкту, це те, що транскордонне управління водним господарством, це не тільки робота для гідрологів. Воно потребує сильної команди інженерів, юристів, економістів, і також багато спілкування з місцевими громадами. Розуміння їх цінності та інформування про роль проєкту для забезпечення їх захисту, є ключовим моментом.

«Це не випадково, що назва проєкту є «Безпечна Тиса». Я впевнена, що результати цього проєкту будуть мати позитивний вплив на безпеку і захищеність у регіоні» – підсумовує Марина Скраль.

Довідка.

Проєкт SAFETISZA нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

Більше про проєкт: https://safetisza.buvrtysa.gov.ua/,  https://www.facebook.com/Safetisza/https://twitter.com/safetisza.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

 

 

 

562 переглядів