Відбулась зустріч Уповноважених Урядів України і Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах

Протягом 19-20 травня відбулася позачергова нарада Уповноважених Урядів України і Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах.

Необхідність у проведенні позачергової зустрічі на вищому рівні було обумовлено нагальною потребою вирішення основних завдань та прийняття рішень щодо реконструкції магістральних каналів Верке і Сипа з метою обводнення транскордонної Берегівської меліоративної системи з огляду на термін фінансування робіт. Щодо дослідження можливих варіантів обводнення спільної системи було прийнято рішення ще в 2018 році на ХХІІ нараді Уповноважених Урядів, коли експертами Сторін було розроблено проект концепції з обводнення цільової території з огляду на необхідність адаптації до екстремальних природних явищ, зокрема надзвичайних засух та паводків, зумовлених кліматичними змінами, які дедалі частіше виникають. Після цього Сторони намагались знайти джерела фінансування для продовження досліджень та впровадження технічних рішень. Як результат, у 2020 році Уряд Угорщини прийняв рішення про фінансову підтримку реабілітації магістральних каналів Верке і Сипа на території Закарпатської області. Завдяки цьому протягом 2021 – 2022 років на українській стороні зможуть бути профінансовані і виконані роботи загальною вартістю понад 1,2 млрд. форинтів (3,3 млн. євро), які матимуть позитивний вплив для обох країн. Заходи включають розчистку магістральних каналів Верке і Сипа, ремонти та реконструкцію існуючих на них споруд, ремонт греблі на р. Боржава та водозабірного шлюзу на МК Верке.

У цьому контексті Уповноважені Урядів заклали основу для початку впровадження зазначених робіт в рамках співробітництва на прикордонних водах, затвердивши відповідний протокол з визначенням умов та основних технічних рішень по реконструкції транскордонної Берегівської меліоративної системи. В рамках позачергової наради Уповноважені Урядів, їх заступники та експерти сторін також здійснили виїзд до основних об’єктів запланованих робіт з метою ознайомлення з існуючим станом та проектними рішеннями, що були представлені проектантом.

Експерти Сторін наголосили, що з огляду на обмеженість функціонування греблі у весняний та осінній періоди у зв’язку з режимом нересту риби, в перспективі необхідно передбачити повну реконструкцію гідровузла з заміною конструкції греблі та улаштуванням рибоходу для забезпечення підтримки постійних рівнів води протягом всього року з метою подачі стабільної витрати як в МК Верке, так і в бік Угорщини через МК Сипа.

Уповноважені Урядів відзначили вагомість запланованих заходів для обох Сторін та визначили основні завдання задля забезпечення вчасної та фахово якісної реалізації робіт на українській території.

Крім цього Уповноважені обговорили актуальний стан реалізації спільних міжнародних проектів в рамках Програми транскордонного співробітництва HUSKROUA 2014-2020, зокрема здійснивши огляд об’єкт реконструкції лівобережної дамби р. Тиса на ділянці Теково-Гетиня, що виконується в рамках спільного проекту SAFETISZA.

Підсумовуючи зустріч, Уповноважені Урядів домовились про подальшу активізацію співробітництва щодо реалізації проекту по реабілітації МК Верке і Сипа, а також відносин в усіх напрямках фахової співпраці, підписавши відповідний протокол.

453 переглядів