Засідання Басейнової ради річки Тиси

Вчора, 12 травня 2021 р. у Басейновому управлінні водних ресурсів річки Тиса відбулося засідання Басейнової ради річки Тиси з дотриманням усіх карантинних вимог.

Відкрив засідання голова Басейнової ради, директор Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації Юрій Шпонтак та привітав присутніх членів Басейнової ради річки Тиси, представників влади, науковців, громадськість.

Відповідно до плану роботи Басейнової ради річки Тиси на 2021 рік були розглянуті наступні питання:

  1. Проблема засмічення річкового басейну Тиси твердими побутовими відходами та шляхи її вирішення, виступив – Дьолог Василь – начальник відділу ведення кадастру та моніторингу вод, водних відносин та басейнової взаємодії БУВР Тиси. Доповідач зауважив, що основними причинами засмічення транскордонної р. Тиси та інших водотоків Закарпаття є відсутність дієвого механізму та інфраструктури збору, переробки, утилізації побутових відходів, особливо в гірських населених пунктах, що є наслідком засмічення русел і заплав річок твердими побутовими відходами. Наразі БУВР Тиси та облдержадміністрація співпрацює із Національним університетом водного господарства та природокористування (м. Рівне) для пошуку оптимальних заходів, які допоможуть затримувати сміття, що транспортується річками вниз по течії у сусідні райони та сусідні країни.
  2. Реконструкція магістральних каналів Верке та Сипа Берегівської меліоративної системи, виступив Синевич Богдан – інженер – проєктувальник. Коротко проінформував присутніх про історично створену Берегівську меліоративну систему в період 1888-1892 рр., як єдину систему в сучасному вигляді на українсько-угорських територіях. Її основні водозабірні споруди, основне призначення, існуючий стан, а також сучасні вимоги, для підвищення ефективності експлуатації системи в цілому на українській території. Метою проєкту є проведення комплексних робіт по реконструкції споруд магістральних каналів Верке і Сипа, шляхом розчистки від намулу з одночасним його поглибленням до проектних відміток та збільшенням площі поперечного перерізу для  підвищення пропускної здатності каналів, яке веде до покращення водно-фізичних властивостей грунтів та недопущення підтоплення прилеглої території Берегівської ТГ та Великобийганської ТГ Берегівського району, Закарпатської області. Члени Басейнової ради річки Тиси одноголосно підтримали проєктні рішення з реконструкції магістральних каналів Верке та Сипа.
  3. Про передачу цілісних майнових комплексів від Держводагентства до Держрибагентства згідно з проєктом розпорядження Кабінету Міністрів України «Про передачу цілісних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій до сфери управління Державного агентства рибного господарства». Члени Басейнової ради річки Тиси одноголосно вирішили звернутись до Прем’єр-міністра України та Голови Держводагентства щодо перегляду доцільності прийняття такого важливого стратегічного рішення, яке має вплив на національну безпеку і потребує ухвалення лише після широкого обговорення з усіма зацікавленими сторонами.

634 переглядів