Проведено онлайн зустріч українсько-угорської робочої групи із захисту від шкідливої дії вод

У межах виконання двосторонньої українсько-угорської Міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах 29 квітня 2021 року в онлайн режимі було проведено зустріч спільної робочої групи Сторін із захисту від шкідливої дії вод.

На порядку денному зустрічі було інформування Сторін про заходи з протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх вод, питання регулювання русла українсько-угорської прикордонної ділянки р. Тиса, реконструкції МК Верке і Сипа з метою обводнення Берегівської системи, стану експлуатації спільної українсько-угорської АІВС–«Тиса», а також інших актуальних водогосподарських питань.

Сторони взаємно інформували одна одну про заходи вжиті під час лютневого паводку, обмін даними, роботу насосних станцій та меліоративних систем спільного інтересу.

Угорська Сторона інформувала про прогрес реалізації спільної Протипаводкової Програми Розвитку, зокрема будівництва протипаводкового польдера Тиса-Тур, розробки проектів на реконструкцію ділянок дамб рр. Тиса, Тур та Батар. Українська Сторона також надала інформацію щодо виконуваних робіт спільного інтересу на українській території, а саме про хід реконструкції лівобережної дамби р. Тиса на ділянці Теково-Гетеня, розробку робочого проекту реконструкції правобережної дамби р. Тиса на ділянці Вари-Бадалово 9,5 км.

Ключовим питанням співробітництва залишається обводнення Берегівської меліоративної системи через канали Сипа та Верке. З цією метою Сторони переглянули завдання та обговорили заплановані технічні рішення, представлені на окремій технічній раді проектантом. В рамках зустрічі було узгоджено технічні аспекти ремонту греблі на р. Боржава, реконструкції МК Верке і Сипа, будівництва з’єднувального каналу Верке-Сипа, будівництва нових і реконструкцію існуючих гідротехнічних споруд на них, гідрографічні елементи проекту (автоматизовані станції і водпости).

Під час зустрічі фахівці сторін також обговорили стан експлуатації спільної АІВС-Тиса, спільний проєкт міжнародної технічної допомоги SAFETISZA, TiszaMonitorNet та інші актуальні питання співробітництва.

За підсумками зустрічі був підготовлений та підписаний відповідний протокол.

461 переглядів