Засідання технічної ради БУВР Тиси щодо розгляду проекту: «Реконструкція магістральних каналів Верке і Сипа, Берегівської меліоративної системи»

Цього тижня на засіданні технічної ради БУВР Тиси було розглянуто робочий проект «Реконструкція магістральних каналів Верке і Сипа, Берегівської меліоративної системи».

На ХХІІІ нараді Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах (4-6 червня 2019 року), угорська та українська Сторони домовились про спільну концепцію з реалізації обводнення Берегівської меліоративної системи через магістральні канали Верке і Сипа,  Берегівської меліоративної системи з річки Боржава.

За останній період, проведена спільна робота із органами місцевого самоврядування та іншими зацікавленими організаціями. В результаті чого, вдалось знайти порозуміння та підтримку у вирішенні запланованого комплексу робіт з реконструкції магістральних каналів Верке та Сипа.

На даний час, проектно-кощторисна документація з реконструкції магістральних каналів Верке та Сипа знаходиться на завершальному етапі.

Берегівська меліоративна система створювалась в період 1888-1892 роках минулого століття, як єдина система в сучасному вигляді на українсько-угорських територіях. На сьогодні практично всі елементи системи морально та фізично застарілі, канали значно замулені та зарослі, незадовільний санітарно-екологічнтий стан, особливо в межах населених пунктів, пропускна здатність каналу Верке складає в середньому 20% від проектної, що не дозволяє забезпечити необхідне обводнення мережі каналів системи як на українській, так і угорській територіях.

Метою проекту є проведення комплексних робіт з реконструкції споруд магістральних каналів Верке і Сипа, шляхом розчистки від намулу з одночасним його поглибленням до проектних відміток та підвищення пропускної здатності каналів, покращення водно-фізичних властивостей грунтів та недопущення підтоплення прилеглої території Берегівської й  Великобийганської територіальних громад, Берегівського району, Закарпатської області.

 Згідно технічного завдання на проектування, проектом передбачається:

  • Ремонт греблі на р. Боржава, біля с. Боржава, Берегівського району (заміна щитів, обладнання та інше).
  • Реконструкція шлюза-регулятора (1892 р.) в правобережній дамбі на р. Боржава (заміна щитів, підйомників, обладнання та інше).
  • Заходи на магістральному каналі Верке (протяжність каналу 36,6 км), передбачають: розчистку каналу від намулу на 3 (трьох) ділянка, зокрема:
  • L=15,140 км. (ПК 0+00 – ПК 151+40). Від гирла – канал В.Сернянський до газорозподільної станції ГРС «Берегове»;
  • L=9,060 км. (ПК 151+40 – ПК 242+00). Від газорозподільної станції ГРС «Берегове» до «Мочолівського мосту»;
  • L=12,400км. (ПК 242+00 – ПК 366+00). Від «Мочолівського мосту» до шлюза – регулятора на р. Боржава.
  • Влаштування підпірної споруди на каналі Верке – шлюз-регулятор (із напором 2,5 м) на ПК 334+45 ( с. Боржава), нище по течії від водозабірного вузла зʼєднувального каналу МК Сипа (траса закритого типу) на 55 м.
  • Водозабірний вузел з’єднувального каналу МК Сипа (траса закритого типу) запроектований на лівому березі МК Верке ПК 335+00 (с. Боржава).
  • Заходи на магістральному каналі Сипа передбачають:розчистка каналу від намулу довжиною 14,25 км. Крім того, проведення ремонтних робіт існуючих трубчатих переїздів на магістральному каналі Сипа в кількості 4 шт, а також демонтаж зруйнованих або аварійних існуючих трубчатих переїздів на магістральному каналі Сипа в кількості 13 шт., із влаштуванням нових..
  • Для ефективного використання каналів Верке і Сипа, проектом передбачено будівництво зʼєднувального каналу – закритої траси каналу Сипа довжиною 310 м, у вигляді прямокутного типу розміром 1,5 х 2,0 м. Для ефективної експлуатації, проведення оглядових, ремонтних та інших робіт, залізобетонний вхідний та вихідний оголовоки обладнані затвором ПС 150-300.
  • Влаштування автоматизованих водомірних вузлів на каналах (4 шт).
  • Місця складування намулу узгоджено з місцевими органами влади. Вибрано 8 ділянок та затверджено комісійно (максимальна дальність перевезення грунту складає до 5км).
  • Крім того, особливу увагу потрібно звернути на зрізку наявних дерев, для доступу техніки для виконання робіт з розчистки каналів Верке і Сипа. Оскільки обстеження каналів показало, що обсяг деревини є значний, тому його треба завчасно організовувати до початку будівельних робіт.

Всі запроектовані рішення та передбачені заходи на території транскордонної Берегівської меліоративної ситеми були розглянуті, обговорені й узгоджені з колегами з Угорщини, зокрема фахівцями Верхнє-Тисайської дирекції водних справ.

 

 

521 переглядів