Інформація щодо басейну річки Уж буде зберігатися в ГІС базі даних

Одним із важливих завдань українсько-словацького проєкту «Спільні заходи із запобігання стихійним лихам у транскордонному басейні р. Уж (FloodUZH)» є створення геоінформаційної системи для забезпечення потреб проєкту у геопросторових даних та картографічних матеріалах.

Технічні експерти БУВР Тиси ретельно працюють над створенням ГІС бази даних басейну р.Уж та її підтримкою протягом впровадження проєкту.

ГІС база даних басейну р.Уж розробляється в програмі ArcGIS (ESRI) і містить дані адміністративно-територіального устрою, інфраструктурної мережі, топографічні та геодезичні, гідрологічні дані басейну, технічні характеристики гідротехнічних споруд на території реалізації проєкту та інші складові.

На початку створення ГІС експерти здійснили аналіз наявних та архівних векторних і картографічних матеріалів щодо басейну р.Уж, оцифрували та внесли в базу даних необхідну технічну документацію щодо водогосподарських об’єктів та історичні картографічні матеріали. Разом з партнером проєкту Ужгородським міжрайонним управлінням водного господарства були уточнені атрибутивні дані та оброблені дані векторних шарів водогосподарських гідротехнічних споруд (канали, шлюзи, дамби), які знаходяться в басейні р. Уж.

Для потреб проєкту (підготовки технічних завдань, надання базових даних підрядним організаціям) були визначені вихідні дані щодо р. Уж та її приток для проведення геодезичних робіт і підготовлені схеми, побудовані зони інтересу для аерознімання методом LIDAR.

Наразі експертами проєкту внесено в ГІС базу даних Цифрову модель рельєфу, ортофотоплани річок Уж, Тур’я, Люта, Убля, Ублянка, оброблено векторні дані гідрографії та лінійних об’єктів, топогеодезичних вишукувань відповідно ортофотопланів.

Завдяки співпраці між партнерами проєкту Словацьким водогосподарським управлінням, Кошицьким водогосподарським підприємством та БУВР Тиси, відбувся обмін картографічними матеріалами та гідрологічними даними щодо української та словацької частин басейну р.Уж, що дозволяє використовувати цілісні дані для аналізу басейнових характеристик, проведення моделювання і картування загроз і ризиків затоплення в басейні р.Уж.

Територія впровадження проєкту

Схема розташування місць виконання поперечних перерізів та зона інтересу для LIDAR знімання

Нанесені геодані на отримані ортофотоплани басейну річки Уж

 

Довідково.

У 2019 році розпочалося впровадження спільного українсько-словацького проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт передбачає придбання і використання сучасних геопросторових даних, розробку гідродинамічних моделей і проєктування гідротехнічної споруди з метою зменшення ризиків паводків у басейні р. Уж та покращення водного режиму у періоди маловоддя в межах міста Ужгород.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc

Інформація про проєкт: https://flooduzh.buvrtysa.gov.ua/https://facebook.com/FloodUzh/

https://twitter.com/flooduzh_

 

 

 

524 переглядів