Експерти обговорили в режимі он-лайн моделювання проходження паводків у басейні р.Уж

29 березня, у вже звичному он-лайн форматі відбулася робоча зустріч експертів українсько-словацького проєкту HUSKROUA/1702/0005 «Спільні заходи із запобігання стихійним лихам у транскордонному басейні р. Уж (FloodUZH)» Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

У рамках проєкту FloodUZH укладено договір на проведення моделювання та розробку карт загроз і ризиків згідно з «Методикою розроблення карт загроз і ризиків затоплення», затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України № 153 від 28.02.2018 року, яка враховує основні положення Паводкової Директиви ЄС.

Під час зустрічі експерти БУВР Тиси обговорили з представниками підрядної організації ПАТ «Банкомзв’язок» хід робіт. Для побудови двохвимірної гідродинамічної моделі проходження паводків в басейні р.Уж були використані результати актуальної аерофотозйомки рельєфу місцевості, здійсненої в рамках проєкту у минулому році, а також топогеодезичних вишукувань, які виконувалися в руслі р.Уж та її головних приток, гідрологічні, метеорологічні та інші необхідні дані. Важливими питаннями, розглянутими під час зустрічі, стали уточнення даних для моделювання, представлення попередніх результатів для ознайомлення і затвердження фахівцями та організація проведення он-лайн навчального тренінгу для фахівців водного господарства.

Словацький партнер проєкту відповідає за аналогічну діяльність на словацькій частині басейну р.Уж – отримання гідрологічних даних по річкам Уж, Убля і Улічка, а також проведення 2D-моделювання і розробку карт загроз і ризиків затоплення.

Довідково.

У 2019 році розпочалося впровадження спільного українсько-словацького проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт передбачає придбання і використання сучасних геопросторових даних, розробку гідродинамічних моделей і проєктування гідротехнічної споруди з метою зменшення ризиків паводків у басейні р. Уж та покращення водного режиму у періоди маловоддя в межах міста Ужгород.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc

Інформація про проєкт: https://flooduzh.buvrtysa.gov.ua/https://facebook.com/FloodUzh/

https://twitter.com/flooduzh_

 

 

 

743 переглядів