Проведено плановий огляд і зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини за участю експертів робочих груп із захисту від шкідливої дії вод

10-12 грудня 2012 року відбулась зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах за участю керівників та експертів робочих груп із захисту від шкідливої дії вод Сторін з проведенням планового огляду водогосподарських об’єктів прикордонних водотоків басейну р. Тиса на території обох країн.

Українську делегацію на території України очолював заступник Уповноваженого Уряду України, начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак, угорську – заступник Уповноваженого Уряду Угорщини, директор Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ Гашпар Боднар.

10 грудня заступники Уповноважених, керівники робочих груп та експерти здійснили огляд і оцінку технічного стану водогосподарських об’єктів у басейні р. Тиса та її приток на території України, зокрема водозахисних дамб р. Тиса і р. Ріка для захисту м. Хуст, регулювання русла р. Хустець у м. Хуст, автоматизованих гідрометеорологічних станцій на р. Тиса в с. Крива Хустського району і в м. Тячів, а також гідрометеорологічної станції на р. Боржава в с. Довге Іршавського району.

Регулювання русла р. Хустець в м. Хуст

11 грудня учасники зустрічі провели відповідний огляд на угорській території, оглянувши  протипаводкову базу в с. Туньогматолч, будинки руслових оглядачів в м. Фегирдярмат та с. Самошуйлок, дорожнє покриття водозахисних дамб р. Самош на ділянці Фегирдярмат – Ченгер; представили зміст та результати реалізації угорсько-румунського проекту «Озера та гаї вздовж кордону. Ревіталізація староріч р. Самош», який спрямовувався на покращення водозабезпечення внутрігосподарських каналів та староріч р. Самош, підвищення захисту від внутрішніх вод та їх перерозподіл, створення природоохоронних зон.

Берегоукріплення правого берега р. Тиса в м. Тячів

Також учасники зустрічі мали змогу оглянути масштабні роботи з будівництва протипаводкового польдера Самош-Красна, зокрема його впускної споруди, яка при досягненні розрахункових рівнів буде розрахована на витрату до 1400 м3/с. Експлуатаційний об’єм запланованої ємності складатиме 126 млн. м3, а площа – 51 км2. Ця ємність реалізується в рамках подальшого розвитку плану Вашаргелі за рахунок коштів ЄС і має на меті утримання паводків на рівні нижче розрахункового, а також створення таких умов господарювання, які більш повно враховуватимуть існуючі природні умови цільової території.

Будівництво польдера Самош-Красна

Після проведення огляду Сторони здійснили оцінку водогосподарської ситуації на прикордонних територіях, відзначили вагомість та масштабність виконаних робіт по обидва боки кордону.

Під час зустрічі експерти Сторін розглянули хід виконання завдань визначених на XVІІ нараді Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах та позачергових зустрічах заступників Уповноважених Урядів. Основна увага зосереджувалась на обговоренні основних елементів спільної концепції розвитку протипаводкового захисту на ділянці Верхньої Тиси, зокрема щодо потенційно паводконебезпечних прикордонних ділянок, на яких першочергово необхідно здійснити реконструкційні роботи. У зв’язку з цим, експертами були представлені та обговорені пропозиції щодо можливих технічних рішень і виконання будівельних робіт, в першу чергу щодо посилення надійності захисту дамб українсько-угорських прикордонних ділянок р. Тиса, а також дамб р. Батар.

Експерти Сторін також здійснили аналіз проведених восени фахівцями БУВР Тиси, Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ і підрядної організації робіт з вдосконалення, ремонту та забезпечення надійності функціонування спільної системи моніторингу паводкової ситуації АІВС – «Тиса», які були виконані завдяки фінансовій допомозі угорського Уряду.

Станція контролю якості води р. Тиса в м. Тячів

705 переглядів