Для моніторингу річок – сучасний гідрометричний прилад

Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса Державного агентства водних ресурсів України має багаторічний досвід співпраці з Геологічною службою США, за підтримки якої було здійснено визначальний крок у сфері моніторингу стану річок у режимі реального часу при проходженні паводків на території Закарпатської області.

У рамках реалізації протягом 2003 – 2004  років «Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України та Урядом США про співпрацю з питань завчасного попередження про паводки у Закарпатській області (Україна) шляхом спорудження автоматичних гідрометеорологічних станцій з супутниковим зв’язком» на річках Латориця (с. Підполоззя, м. Свалява), Боржава (с. Нижні Ремети), Люта (с. Чорноголова),  Кісва (с. Косівська Поляна), Тиса (смт. В.Бичків), Уж (смт. В.Березний) було встановлено сім автоматизованих інформаційно-вимірювальних гідрометеорологічних станцій та приймальну станцію в БУВР Тиси, на яких вперше за нашу практику почав використовуватися супутниковий зв’язок і енергоживлення сонячними батареями, а спеціалісти БУВР пройшли навчання в США з питань функціонування, програмування, технічного обслуговування станцій і використання отриманих за їх допомогою даних. Вказані станції були згодом успішно інтегровані в існуючу та постійно розширювану міжнародну систему прогнозування паводків і управління водними ресурсами в басейні р. Тиса – спільну українсько-угорську автоматизовану інформаційно-вимірювальну систему «Тиса» (АІВС-«Тиса»). Як показує досвід роботи БУВР Тиси, інформація, зібрана під час паводків, є, без сумніву, вирішальною для зменшення збитків від водної стихії в області.

У межах вищезгаданої співпраці нещодавно Геологічна служба США за підтримки фондів Агентства США з міжнародного розвитку здійснила черговий внесок у покращення ефективності моніторингу паводкової ситуації на річках Закарпаття. У грудні цього року БУВР Тиси в якості гуманітарної допомоги отримало акустичний доплеровський вимірювач швидкості течії (ADCP) з супутнім обладнанням. Обладнання закріплено на балансі БУВР Тиси з метою його використання для моніторингу швидкості течії та витрат води на річках Закарпаття. Отримані за допомогою доплеровського вимірювача дані будуть використані при моделюванні паводків в басейні р. Тиса, а також для виконання проектних робіт.

БУВР Тиси вдячне Геологічній службі США за надійну підтримку і плідне співробітництво. Впевнені, що результати спільної роботи українських і американських фахівців значно сприяють вдосконаленню системи моніторингу і попередження паводків на території Закарпаття.

 

983 переглядів