Інформація щодо забруднення річки Тиси важкими металами

Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса повідомляло про забруднення важкими металами р. Сомеш (притоки р. Тиса, див. схему) на території Румунії. За даними Угорської Сторони, забруднена вода характеризується підвищеними концентраціями цинку та міді.

З метою контролю за ситуацією та проведення інструментально-лабораторних досліджень спеціалісти Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса спільно з державними інспекторами Державної екологічної інспекції у Закарпатській області протягом 19-21 лютого 2021 року відбирали проби поверхневих вод транскордонної р. Тиса в міжнародному контрольному створі Чоп/Загонь (транспортний міст).

За результатами інструментально-лабораторних досліджень вміст металів у пробах поверхневих вод р. Тиса, які проведені спільно з Держекоінспекцією у Закарпатській області, було встановлено, що вміст металів складали:

цинк – 5,30 мкг/дм3 – 24,85 мкг/дм3  (ГДК для рибо-господарського водокористування 10,0 мкг/дм3 ),

мідь – 2,88 мкг/дм3 – 11,80 мкг/дм3 (ГДК для рибо-господарського водокористування 1,0 мкг/дм3).

БУВР Тиси спільно з Держекоінспекцією у Закарпатській області продовжують вести контроль за ситуацією щодо забруднення річки Тиси важкими металами.

Схематичний шлях забруднення

505 переглядів