Узагальнена інформація про ситуацію щодо можливого забруднення р.Тиса

Вчора, 19 лютого, о 16.54 год.  Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса отримало  електронне повідомлення від департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації, що надійшло від угорської сторони за системою попередження про виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій в басейні р. Дунай (система AEWS).
В повідомленні йшлося про забруднення важкими металами на території Румунії р. Сомеш (притоки р. Тиса). За інформацією угорської сторони шлейф забруднення знаходився в районі Вашарошнамень і рухається в напрямку Загонь (м. Чоп на території України, прикордонна ділянка р.Тиса). Забруднена вода характеризується підвищеними концентраціями цинку та міді, які перевищують граничні значення угорської системи класифікації WFD та Al.
Вчора ввечері з метою контролю за ситуацією та проведення інструментально-лабораторних досліджень спеціалісти  Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса спільно з державними інспекторами Державної екологічної інспекції у Закарпатській області відібрали проби поверхневих вод транскордонної р. Тиса в міжнародному контрольному створі Чоп/Загонь (транспортний міст).
Сьогодні угорська сторона через систему попередження про виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій в басейні р. Дунай (система AEWS) поінформувала, що шлейф забруднення очікується в районі Загоні (Угорщина) приблизно опівдні. За результатами лабораторних досліджень поверхневих вод р. Самош визначено, що цинк є основним показником забруднення. В розрахунковий час в р.Тиса в районі Загоні (Угорщина) буде спостерігатися незначне підвищення розчиненого цинку, а що стосується загального вмісту металів, то за прогнозом ознак забруднення не спостерігатиметься.
Сьогодні ж спеціалісти БУВР Тиси та  Держекоінспекції у Закарпатській області вже двічі відібрали проби поверхневих вод транскордонної р. Тиса в міжнародному контрольному створі Чоп/Загонь (транспортний міст). Відбори проб води буде продовжено і завтра.

БУВР Тиси спільно з Держекоінспекцією у Закарпатській області  продовжують контроль за ситуацією. Про результати інструментально-лабораторних досліджень вмісту металів у пробах поверхневих вод р.Тиса, відібраних впродовж 3 днів з моменту одержання повідомлення про аварійне забруднення БУВР Тиси поінформує додатково.

 

554 переглядів