Інформація про можливе забруднення р.Тиса важкими металами

За системою попередження про виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій в басейні р.Дунай (система AEWS) 19.02.2021р.о 15.54 до департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації надійшло інформаційне повідомлення від угорської сторони: Шлейф важких металів, що містить гірничодобувну воду, дістався кордону Угорщини на річці Самош о 1 годині ночі 18.02.2021 р. Джерело забруднення знаходиться на території Румунії.
В даний час шлейф шламу, з вмістом важких металів, поступово розбавляючись рухається річкою Тиса в районі Вашарошнамень ‒ Загонь (м.Чоп на території України, прикордонна ділянка р.Тиса). Забруднена вода характеризується підвищеними концентраціями цинку та міді, які перевищують граничні значення угорської системи класифікації WFD та Al. На сьогодні концентрації в річці Самош знизилась.
Спеціалісти БУВР Тиси спільно з Держекоінспекцією у Закарпатській області вчора в ночі та сьогодні зранку відібрали проби води. Додаткова інформація та результати будуть надані згодом.

478 переглядів