ПРО РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ З ЛІКВІДАЦІЇ СМІТТЄВИХ ЗАТОРІВ ТА ЗАВАЛІВ НА Р. ТИСА

Тривалі опади і танення снігу спричиняють підвищення рівня води у річках. Водойми виходять на заплаву та за її межі, а течія несе купи сміття в інші регіони та сусідні країни.

Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець провів нараду щодо стану виконання заходів, спрямованих на недопущення забруднення р. Тиси побутовими відходами у національному і транскордонному аспектах.

Ігор Шинкарюк, заступник голови Закарпатської ОДА, доповів про результати з ліквідації сміттєвих заторів і завалів на річках та про подальші плани у вирішенні цих питань.

«Ми зіткнулися із ситуацією, коли на річках, притоках Тиси, затори не розчищали майже тридцять років», – повідомив Ігор Шинкарюк.

Улітку 2020 р. на Закарпатті фахівці виявили 49 стихійних сміттєзвалищ, 38 із них уже ліквідовано. В області також проводять роботи з розчищення заторів у заплавах річок. Загалом ліквідовано 12 заторів.

Унаслідок зимового паводку на річках утворилися нові сміттєві затори. Проте через несприятливі погодні умови прокладати маршрути вивезення, визначення об’єму та здійснення збору сміття наразі не можливо.

Для вивчення загальної ситуації на річках Закарпаття застосовують сучасні засоби аеророзвідки та планують використовувати відеокамери.

«Ми працюємо у рамках програми зміцнення транскордонної безпеки з угорськими, румунськими та словацькими партнерами, а також враховуємо досвід європейських країн. Зокрема плануємо реалізувати пілотний проєкт зі створення спеціального бар’єру у вигляді наплавних пантонів на річках, що допоможе стримати сміття, яке несе течія, – такий підхід використовують в Угорщині», – наголосив Ігор Шинкарюк.

Також для розроблення технічного рішення зі створення системи збору сміття з поверхні річок залучено фахівців Рівненського національного університету водного господарства та природокористування.

Заступник голови Закарпатської ОДА переконаний, що цю проблему потрібно вирішувати комплексно, нею повинні займатися всі – обласне керівництво, органи місцевого самоврядування та кожен окремий громадян.

Джерело інформації: Закарпатська обласна державна адміністрація 

470 переглядів