Закарпаття: Убезпечити населення від згубної великої води

Очистити і зрегулювати русла численних річок області – справа надзвичайно важлива. Адже від швидкого пропуску великої води чи не в першу чергу залежить безпека людей і шкода, яку наносять потоки й річки під час весняних і осінніх паводків. Тож, голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров зініціював відверту розмову фахівців.

Бо ж питання проведення руслоочисних робіт на річках області, щодо кількості яких область на першому місці в Україні, – надзвичайно актуальне, особливо в контексті протипаводкових заходів. «Минулого року була проведена титанічна робота із розчищення наших річок від сміттєвих заторів. Водночас, на карті області велика кількість «червоних зон», які вказують на наноси ґрунту, гравійно-піщаної суміші, піску, дерев тощо. Усе це стає причиною підтоплень дворогосподарств, руйнування берегоукріплень, мостів та інших інфраструктурних об’єктів», – наголосив Олексій Петров.
Відомо: роботами із розчищення русел річок і забору гравійно-піщаної суміші переважно займаються приватні структури, і, на жаль, назвати цю сферу відкритою та прозорою дуже важко.
Аби впорядкувати цю діяльність, констатують у прес-службі облради, й вирішено розробити дорожню карту, яка б передбачала:
створення відкритого реєстру ділянок річок, що потребують проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт;
визначення підрядника даних робіт повинно відбуватися виключно на конкурсній основі; контроль за об’ємом вивезених після розчистки наносів піщано-гравійної суміші; визначення відсотку від загальної вартості вивезених за межі будівельного майданчика наносів піщано-гравійної суміші, який поступатиме в бюджет області; здійснення технічного нагляду за дотриманням виконавцем робіт технології та якісного проведення робіт в повному об’ємі згідно з проектно-кошторисною документацією.
Отже, як бачимо, до цієї проблеми слід підходити комплексно. Тому й участь у нараді узяли: перший заступник голови облради Андрій Шекета, начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Олег Кісіль, завідувач сектору Державного агентства водних ресурсів у Закарпатській області Іван Монич, начальник відділу департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА Ігор Урись, директор комунального підприємства облради “Будкомплектторг” Іван Бірак.

На знімку: під час проведення широкого обговорення Олексій Петров (другий праворуч) уважно слухав думки фахівців.
Фото прес-служби облради.
Василь НИТКА.
Ужгород

Джерело інформації: Голос України

555 переглядів