Робота стаціонарних насосних станцій на території Закарпатської області

На території Ужгородського, Мукачівського та Берегівського районів функціонують Берегівська та Латорицька осушні системи, які налічують магістральні канали, водозахисні дамби, гідротехнічні споруди та стаціонарні насосні станції, що сприяє захисту територій від затоплення паводковими водами, а також своєчасному відведенню поверхневих і ґрунтових вод.

У міжпаводковий період вода із осушних систем самопливом скидається в річки Тиса та Латориця, а в період паводків, коли рівень води в річках вищий від рівнів у каналах, шлюзи в дамбах указаних річок закриваються і внутрішні води із осушних систем відводяться шляхом перекачування стаціонарними насосними станціями.

Останню декаду січня 2021 року на території області спостерігались опади у вигляді дощу та мокрого снігу, на високогір’ї – снігу (до 22 мм.). На фоні сніготанення в передгірській та гірській частинах області це сприяло формуванню та проходженню паводку на річках області.

З метою відводу внутрішніх вод щодня працювало 14-17 стаціонарних насосних станцій з продуктивністю 1,6-2,7 млн. м3 води за добу.

Станом на 3 лютого 2021 року стаціонарними насосними станціями було перекачано більше 36,0 млн. м3 води. Для порівняння за 2020 рік було перекачано всього біля 16 млн. м3 води.

 

525 переглядів