Лівобережна дамба р.Тиса є головним обєктом інфраструктурної частини проєкту SAFETISZA

Великим лихом для Виноградівського району стали катастрофічні паводки минулих років, особливо у 1998 і 2001 роках, коли внаслідок прориву дамби паводкові води р.Тиса затопили значну частину території та поселень Затисянщини.

Після останніх паводків у рамках державної протипаводкової програми було реконструйовано 22,4 км з 31,9 км системи протипаводкового захисту (Королево-Вілок), але через відсутність фінансування роботи не були завершені. Реконструкція недобудованої ділянки дамби (9,56 км) стала ключовим завданням для забезпечення надійного захисту від паводків для спільної українсько-угорської Батарської системи з площею водозбірного басейну 285 кв. км в Україні і 17 кв.км в Угорщині.

Вирішення цього питання передбачає розроблений спільно українськими та угорськими водниками інфраструктурний проєкт  «Зміцнення тарнскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур» (SAFETISZA).

У рамках впровадження цього проекту в кінці 2019 року були розпочаті будівельні роботи з реконструкції лівобережної дамби р.Тиса на ділянці с.Теково – с.Гетеня Виноградівського району, які продовжувалися протягом 2020 року, за винятком вимушеної перерви в період проходження літніх паводків. Будівельні роботи виконуються силами підрядної організації ПрАТ «Виноградівська ПМК №78» і фінансуються з двох джерел – за рахунок коштів гранту Європейського Союзу, а також коштів державного бюджету.

Станом на початок 2021 року, реконструйовано захисну дамбу протяжністю 9,3 км. Також будівельники виконали реконструкцію берегоукріплення на двох ділянках загальною довжиною 492 м. поблизу сіл Гетеня та Теково, і здійснили влаштування 6 переїздів через дамбу в районі сіл с.Гетеня і Чорнотисово.

Надалі на цьому об’єкті потрібно завершити реконструкцію дамби і влаштування берегоукріплення. Внаслідок червневого паводку минулого року берег р.Тиса пошкоджено сильним розмивом, тому на цій ділянці заплановано провести додаткові роботи з влаштування берегоукріплення. Крім цього, проектом передбачено влаштування твердого покриття на гребені дамби та проведення експлуатаційних робіт у вегетаційний період.

Наразі, фахівцями БУВР Тиси розроблено плани фінансування цих робіт у 2021 році за рахунок бюджетних коштів і подані для затвердження у Державне агенство водних ресурсів України.

Довідка.

Проєкт SAFETISZA нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

Більше про проєкт: https://safetisza.buvrtysa.gov.ua/,  https://www.facebook.com/Safetisza/https://twitter.com/safetisza.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

 

 

592 переглядів