Робоча зустріч щодо реконструкції каналів Верке і Сипа

12 січня в режимі онлайн відбулася робоча зустріч експертів БУВР Тиси і Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства (Ніредьгаза) та фахівців проектного інституту Viziterv Environ (Угорщина) з метою обговорення підготовки технічної документації з реконструкції магістральних каналів Верке і Сипа для забезпечення обводнення спільної Берегівської меліоративної системи.

Зокрема, учасники зустрічі обговорили проведення додаткових топогеодезичних та геологічних вишукувань, узгодження технічних рішень з відповідними установами, інформування органів місцевого самоврядування та зацікавлених організацій про заплановані роботи, підготовку тендерної документації. Також були узгоджені етапи і терміни виконання проектних робіт.

Довідка.

Магістральний канал Верке (далі – МК Верке) відіграє важливу роль у життєдіяльності міста Берегово, обводненні регіону та має вплив на якість води річки Тиса. Стан МК Верке забезпечує обводнення українських і угорських територій через МК Сипа, тому вирішення цієї проблеми має важливе значення з огляду транскордонного управління водними ресурсами.

Для вирішення проблеми відновлення пропускної здатності каналів та забезпечення подачі води на Берегівську меліоративну систему з р. Боржава, в 2018 році Сторонами було розроблено спільну концепцію, затверджену Уповноваженими Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах. Цього року Уряд Угорщини передбачив виділення фінансування окремих водогосподарських робіт на українсько-угорських прикордонних водах, частиною якого є реабілітація закарпатської ділянки МК Верке та підготовка програми реконструкції каналу.

772 переглядів