Заступниками Уповноважених Урядів України та Угорщини проведено підсумки діяльності на українсько-угорських прикордонних водах

14 грудня відбулася он-лайн зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах. На меті було підведення підсумків діяльності Сторін протягом 2020 року в галузі захисту від шкідливої дії вод, гідрометеорології і водних ресурсів, охорони якості вод. Зустріч була єдиним заходом з часу введення карантинних обмежень розширеного формату із залученням керівників та експертів робочих груп. Незважаючи на відсутність особистих зустрічей, експертами Сторін велася систематична робота з узгоджень та обговорень питань співробітництва за рахунок засобів комунікацій по всім напрямкам, завдяки чому було реалізовано ряд завдань, визначених Уповноваженими Урядів на ХХІІІ нараді в 2019 році.

В рамках зустрічі Сторони провели взаємне інформування щодо виконаних протягом звітного періоду заходів з підвищення надійності захисту населення і прикордонних територій від шкідливої дії вод, спричинених надлишком та нестачею води, здійсненні оперативного інформування Сторін про стан гідрологічної і метеорологічної ситуації в регіоні, забезпечення належної якості вод на спільних водотоках, стан і прогрес реалізації спільної українсько-угорської програми розвитку системи протипаводкового захисту для басейну Верхньої Тиси та про роботи щодо неї, заплановані на наступні роки.

Оскільки цього року було неможливим проведення спільних оглядів на об’єктах взаємного інтересу та щорічного руслового огляду, угорська Сторона представила світлини реалізовуваних масштабних робіт з реконструкції та будівництва  понад 30 км дамб і польдера Тиса-Тур на угорській території, а також особливості морфологічних змін русла на ділянках спільного інтересу. Щодо останнього експерти відзначили необхідність підготовки спільного плану розчисток русла в басейні верхньої Тиси з урахуванням сучасних умов та потреб. Сторони розглянули нагальні проблеми протипаводкового захисту, першочергові заходи щодо них та можливості вирішення.

Сторони також обговорили сучасний стан та виконані протягом 2020 року експлуатаційно-ремонтні заходи з покращення роботи та безпечної експлуатації спільної АІВС-«Тиса».

Підсумовуючи річну роботу, заступники Уповноважених Урядів відзначили ефективну діяльність експертів Сторін у всіх напрямках співробітництва на прикордонних водах та визначили подальший напрямок співпраці на найближчий період, підписавши відповідний протокол.

555 переглядів