Сучасні технології – для потреб водного господарства в басейні р.Уж

Басейнове управління водних ресурсів р. Тиса в рамках впровадження Проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) є замовником робіт з проведення лідарної зйомки в басейні р.Уж, яку реалізує ТОВ «Авіаційний розрахунковий центр» – провідна компанія України в області збору, обробки та надання геопросторових даних.

Зазначені роботи підтримуються Державним агентством водних ресурсів України та профінансовані з державного бюджету України.

Договором з ТОВ  «Авіаційний розрахунковий центр» передбачено отримання ортофотопланів, актуальних за 2019-2020 рік, виконання авіаційного лазерного сканування з метою створення гідрологічно коректної цифрової моделі рельєфу (ЦМР) для побудови в подальшому на їх основі таких продуктів: розроблення карт загроз і ризиків затоплення та моделювання наслідків паводків у регіоні. Компанія «АРЦ» всіляко сприяє державному підприємству Держгеокадастр в освоєнні лідарної зйомки та відповідного обладнання, яке було придбано два роки тому. Така тісна співпраця бізнесу і держави відбувається за підтримки прогресивного та ініціативного керівника Держгеокадастру Романа Лещенка, який намагається відродити топографо-геодезичну галузь в Україні.

Цього тижня погодні умови сприяли тому, що пілоти компанії АРЦ здійснили обліт басейну р.Уж згідно технічного завдання і виконали частину робіт з проведення лазерного сканування лідарним методом.

Лідарна зйомка, маршрут

Системи лазерного сканування вже давно та успішно використовуються за кордоном для картування з точністю 15 см і моніторингу навколишнього середовища. Лідарна зйомка (від англ. Аббревіатури «LiDAR» – Light Detection And Ranging) використовується для дистанційного зондування водних і повітряних середовищ, а також наземних об’єктів. Вперше така технологія застосована у Закарпатті для використання у сфері водного господарства.

Отримання високоточної гідрологічно-коректної цифрової моделі рельєфу методом лазерного сканування

Під час виконання договору, технічні експерти БУВР Тиси надають необхідні вихідні дані, консультації, а також інформують громадськість про роботи з отримання сучасних геопросторових даних в рамках проєкту FLOODUZH. Так, у середу, 9 грудня, після приземлення літака, екcперт проєкту Володимир Чіпак та пілоти компанії АРЦ надали інтерв’ю представникам ЗМІ Закарпаття.

 

Довідково.

Проєкт спільно впроваджують українські партнери – Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса, Ужгородське міжрайонне управління водного господарства (УМУВГ), Управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради; Громадська організація «ЕКОСФЕРА» і словацький партнер – Словацьке водогосподарське підприємство, Банська Штявніца.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc

Інформація про проєкт: https://flooduzh.buvrtysa.gov.ua/https://facebook.com/FloodUzh/

https://twitter.com/flooduzh_

 

 

 

612 переглядів