Розпочато підготовчі роботи для реконструкції каналів Верке і Сипа

3 грудня відбулася українсько-угорська он-лайн зустріч за участі керівників та експертів БУВР Тиси і Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства (Ніредьгаза), експертів Держводагентства України та Генерального держуправління водного господарства Угорщини (Будапешт), а також проектного інституту Viziterv Environ (Угорщина) з метою обговорення концепції реконструкції магістральних каналів Верке і Сипа для забезпечення обводнення спільної Берегівської меліоративної системи.

Магістральний канал Верке (далі – МК Верке) відіграє важливу роль у життєдіяльності міста Берегово, обводненні регіону та має вплив на якість води річки Тиса. Стан МК Верке забезпечує обводнення українських і угорських територій через МК Сипа, тому вирішення цієї проблеми має важливе значення з огляду транскордонного управління водними ресурсами.

Для вирішення проблеми відновлення пропускної здатності каналів та забезпечення подачі води на Берегівську меліоративну систему з р. Боржава, в 2018 році Сторонами було розроблено спільну концепцію, затверджену Уповноваженими Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах. Цього року Уряд Угорщини передбачив виділення фінансування окремих водогосподарських робіт на українсько-угорських прикордонних водах, частиною якого є реабілітація закарпатської ділянки МК Верке та підготовка програми реконструкції каналу.

На сьогодні виконано топогеодезичну зйомку МК Верке по всій довжині і сформульовано попередні технічні рішення, а також виконано хіміко-біологічне лабораторне дослідження мулу та якості води каналу.

На зустрічі Сторони визначили попередній графік реалізації підготовчих, проєктних та будівельних робіт, а також обов’язки Сторін на кожному етапі реалізації.

Оскільки вирішення проблеми замулення каналу потребує комплексного підходу, багато залежатиме від вирішення на місцевому рівні ліквідації джерел забруднень, що передбачає активної участі та позиції місцевої влади і громад.

707 переглядів