Інформація про водогосподарську ситуацію в басейні р.Тиса на 21 жовтня 2020 року

З 14 по 21 жовтня на території області утримувалась  хмарна з проясненням погода, спостерігались дощі
1-14 мм, найбільш інтенсивні – 14.09 в західних та центральних районах 15-36 мм, на високогір’ї мокрий сніг з дощем та сніг. На початку тижня, у наслідок дощів, на річках центральної та західної частини відмічались підвищення рівнів води на 0,3-1,2 м, на р. Боржава – с. В. Ремети на 2,4 м (в межах корінних берегів). 16-21.09 в нижніх течіях Латориці та Тиси в районі м. Чоп спостерігалось добігання невисокої паводкової хвилі з верхів’їв в межах корінних берегів, на більшості річок утримувалась підвищена водність з невеликим коливанням рівнів води.

Гідрологічна ситуація контрольована.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 №758 «Про затвердження Порядку здійснення державного моніторингу вод», наказу Державного агентства водних ресурсів України від 24.06.2020 № 587 «Про впровадження Порядку здійснення державного моніторингу вод» 20 жовтня 2020 року спеціалістами Виноградівського та Мукачівського МУВГ з дотриманням правил особистої безпеки в умовах карантину, здійснено відбір проб вод для визначення хімічних та фізико-хімічних показників в 10 (десяти) пунктах спостереження масивів поверхневих вод, а саме:

  1. р. Тиса, 849 км., с. Крива, Хустський район;
  2. р. Ріка, 1 км., м. Хуст;
  3. р. Хустець, 1 км., м. Хуст;
  4. р. Репинка, 1 км., вище с. Репинне, Міжгірський район;
  5. р. Ждимир, 9 км., вище с. Вовчий, Свалявський район, питний водозабір;
  6. р. Пиня, 1 км., нижче с. Голубине, Свалявський район;
  7. п. Солотвинський, 8 км., с. Нижнє Солотвино, Ужгородський район;
  8. р. Боржава, 32 км., с. Великі Комяти, Виноградівський район;
  9. р. Сальва, 22 км., с. Букове, Виноградівський район;
  10. р. Тиса, 807 км., смт. Вилок, кордон з Угорщиною.

Проби води масивів поверхневих вод з дотриманням вимог нормативних документів передані до вимірювальної лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Дністровського БУВР на виконання вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин, затверджених наказом Мінприроди від 06.02.2017 № 45 для визначення хімічного стану масивів поверхневих вод.
Всі результати вимірювань хімічних та фізико-хімічних показників оприлюднюються в системі «Моніторингу та екологічної оцінки водних ресурсів України» на сайті Держводагентства України (http://monitoring.davr.gov.ua/).

Режим діяльності – повсякденний: контроль за станом водних об’єктів, гідротехнічних споруд, обстановкою на підвідомчих потенційно-небезпечних об’єктах і прилеглих до них територіях контролюється підрозділами  БУВР Тиси.

З 16 по 21 жовтня працювали 1 – 2 насосних станцій Латорицької осушної системи. З початку 2020 року насосними станціями сумарно перекачано 14 248 100  внутрішнього паводкового стоку.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працювали відповідно до Правил експлуатації та Режимів роботи. З 14 по 21 жовтня періодично відкривались водовипуски 2 водосховищ на 4 м³/с, в рамках пропуску сезонного зливового паводку для звільнення об’єму регулювання.

 

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

399 переглядів