Безпечна Тиса або як спільно запобігти ризикам в транскордонному басейні

Під час робочої поїздки до Закарпатської області Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський разом із головою Закарпатської обласної державної адміністрації Олексієм Петровим 19 вересня 2020 р. ознайомилися з ходом реконструкції лівобережної водозахисної дамби р. Тиса на ділянці сіл Теково-Гетиня, Виноградівського району.

Реконструкція дамби та гідротехнічних споруд виконується в рамках реалізації інфраструктурного проєкту «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур (SAFETISZA)» Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Станом на сьогодні підрядною організацією ПрАТ «Виноградівська ПМК-78» здійснено:

  • реконструкцію лівобережної водозахисної дамби на 2 (двох) ділянках загальною довжиною 8,4 км;
  • берегоукріплення річки Тиси на 2 (двох) ділянках загальною довжиною 495 м;
  • влаштування 6 (шести) переїздів через водозахисну дамбу.

Проєкт сприятиме зміцненню стабільності регіонів на прикордонній території України та Угорщини шляхом впровадження комплексної протипаводкової діяльності, що призведе до покращення спільного управління стихійними лихами в басейні р. Тиса. Внаслідок реалізації інфраструктурної діяльності, населені пункти з обох сторін будуть захищені від паводку.

Проєкт впроваджується з 2019 року за партнерства угорської Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства, Виноградівського міжрайонного управління водного господарства, Виноградівської районної державної адміністрації та громадської організації «ЕКОСФЕРА» на території Виноградівського району Закарпатської області (Україна) та регіону Саболч-Сотмар-Берег (Угорщина). Основною метою проєкту є посилення транскордонного управління водними ресурсами та зменшення збитків від паводків, а головним результатами проєкту  сааме є реконструкція стратегічних водогосподарських інфраструктурних споруд, що становлять взаємний інтерес  як для України, так і Угорщини.

Також проєкт передбачає підвищення обізнаності місцевих громад щодо водно-екологічних питань та проведення низки освітніх заходів для молоді. Територія водозбірного басейну не закінчується на кордоні, ризики та збитки є загальними і повинні управлятися спільно! Тому проєкт має символічну назву «SAFETISZA» – «Безпечна Тиса».

 

Довідка.

Проєкт SAFETISZA нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Більше про проєкт: https://safetisza.buvrtysa.gov.ua/,  https://www.facebook.com/Safetisza/https://twitter.com/safetisza.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

 

 

 

531 переглядів