Європейський моніторинг вод в Україні

Нові європейські стандарти моніторингу вод активно стають частиною еко-життя країни.

З 2019 року запроваджується новий Порядок здійснення державного моніторингу вод, що прийнято в рамках імплементації Угоди про асоціацію з ЄС (зокрема Водної рамкової Директиви). Це нові підходи в сфері моніторингу вод, адже починають досліджуватись показники-індикатори, які раніше практично не вимірювались – біологічні, гідроморфологічні, хімічні (пріоритетні та басейнові специфічні). Запроваджено нові підходи у сфері оцінки вод, об’єктів та суб’єктів моніторингу, запроваджено 6-річний цикл моніторингу.

Річки та водойми 4-х річкових басейнів Дону, Дністра, Дунаю та Вісли вже досліджуються за європейськими стандартами. І до кінця року маємо амбітну ціль – нові програми діагностичного та операційного моніторингу для всіх річкових басейнів.

Для запровадження кращих практик моніторингу вод Держводагентством за сприяння Міндовкілля визначено 4 базові лабораторії.

Нові вимірювальні лабораторії укомплектовуються сучасним високоточним обладнанням. Вже маємо 2 повноцінно працюючі лабораторії у східному (м. Слов’янськ) та західному (м. Івано-Франківськ) регіонах.

Облаштування лабораторії моніторингу вод Північного регіону у м. Вишгород здійснюється за підтримки європейських донорів – проєкту EUWI+.

Паралельно триває процес створення лабораторії моніторингу вод у південному регіоні у м. Одеса. Закуплено унікальний для досліджень води прилад, який дасть можливість проводити скринінг забруднюючих речовин.

Такий нецільовий скринінг проведено за кошти ОБСЄ у річкових басейнах Дону та Дністра. Очікуємо на такі нові та важливі дослідження і у річковому басейні Дніпра.

За результатами аналізу вод на 6 тис. речовин знайдено важкі метали, пестициди, лікарські препарати, пластифікатори, синтетичні поверхнево-активні речовини, та наркотичні речовини. Основні з них, включено до переліку басейнових специфічних речовин, що будуть досліджуватись у рамках діагностичного моніторингу.

Для підтвердження достовірності результатів вимірювань триває підготовка до акредитації згідно з ISO 17025.

Наразі діюча програма моніторингу включає 308 пунктів моніторингу, а у 2021 році ми будемо мати вдвічі більше – 613.

Впровадження нових стандартів у сфері моніторингу вод є ще одним вагомим кроком на шляху підготовки стратегічних документів для досягнення «доброго» екологічного стану вод – Планів управління річковими басейнами.

 

Джерело інформації: Державне агентство водних ресурсів України

566 переглядів