Семінар для членів фермерських господарств відбувся в с.Мала Добронь

27 листопада в приміщення сільської ради с. Мала Добронь Ужгородського району в рамках проекту Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства (ЄІСП) Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна на 2007-2013 роки “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда-Латориця” відбувся семінар з питань розвитку фермерства в зоні проекту.

Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса спільно з Ужгородським міжрайонним управлінням водного господарства запросили фермерів Ужгородського та Берегівського районів, що працюють в зоні проекту (села Червоне, Мала і Велика Добронь, Есень, Свобода, Шом, Запсонь, Рафайново, інші), керівників районних фермерських асоціацій, представників управлінь агропромислового розвитку Закарпатської ОДА, Берегівської та Ужгородської РДА, голів сільських рад та представників зацікавлених організацій для ознайомлення з діяльністю проекту, зокрема щодо розвитку сільського господарства на цільовій території проекту та з метою обговорення проблем ведення фермерського господарства.

На семінарі керівник проекту, головний інженер БУВР Тиси Олег Кисіль акцентував увагу присутніх на тому, що проект, який обговорюється, є продовженням попередніх програм ЄС, діяльність яких була, зокрема, спрямована на покращення управління паводками в басейні Берегівської польдерної системи, українська частина якої розташована в Ужгородському і Берегівському районах. В рамках проекту ведуться роботи з розчистки каналу Чаронда-Латориця, а також реконструкція приканальних дамб та гідротехнічних споруд, придбана сучасна експлуатаційна техніка, проводяться фахові дослідження з сільського господарства, які представлено на семінарі.

У наступному виступі доцент кафедри ЗакДУ, експерт проекту з сільськогосподарських питань Орест Іваницький розповів детально про шляхи інтенсифікації сільськогосподарського виробництва в зоні проекту, зокрема про перспективу виробництва екологічно чистої продукції.

Важливою інформацією поділився заступник начальника головного управління агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Віктор Тереля, який розповів присутнім про державні та регіональні програми підтримки сільських товаровиробників, особливостях участі в цих програмах, фінансування і виконання програм у поточному році, а також плани на майбутній рік.

 

 

Головний інженер центру «Облдержродючість» Юрій Пензеник та кандидат сільськогосподарських наук Алла Фандалюк у своїй доповіді розповіли про шляхи підвищення родючості ґрунтів та використання намулу в зоні проекту.

Також цікавим і практичним для учасників семінару став виступ заступника начальника обласної інспекції захисту рослин Марії Близнець, яка розповіла про найпоширеніші шкідники і хвороби сільськогосподарських культур та методи боротьби з ними.

Як відмітили учасники семінару, він виявився насиченим і практично-спрямованим, а знання, якими поділилися виступаючі допомагають зорієнтуватися у тих непростих умовах, в яких зараз працюють фермерські господарства регіону.

 

1 425 переглядів