У Довгому на Іршавщині вже більше двадцяти років діє автоматизована гідрометеорологічна станція

Ми часто заглядаємо у смартфон, дивимося, якою буде погода сьогодні, завтра, на тиждень… І мало задумуємося над тим, хто сповіщає нам інформацію про це. Виявляється, у Довгому вже більше двадцяти років діє автоматизована гідрометеорологічна станція, яка постійно моніторить температуру повітря, заміряє кількість опадів і швидкість руху вітру і води в Боржаві та в режимі онлайн передає в Ужгород та в угорське місто Ніредьгаза.

Тут встановлено також відеокамери, які цілодобово фіксують забрудненість і рівень води в річці.

Працює на станції оглядач метеопоста Василь Батьо (справа). Він не тільки відповідає за його роботу, а й постійно, майже без вихідних, навідується сюди. Самостійно, без сторонньої допомоги, усуває неполадки, якщо вони трапляються, стежить за роботою приладів. Водночас дбає про територію, на якій знаходиться станція. Тут завжди чистота і порядок, гарно впорядкований будиночок. Прямо від нього сходи ведуть до річки Боржави. Охочі можуть вільно, без проблем опуститися прямо до річки, подивитися на метеопост, помилуватися навколишнім краєвидом.

– Раніше інформацію передавали поштою, потім телефоном, а вже кілька років поспіль вона автоматично надходить до «центру», де також у автоматичному режимі обробляється і вже потім надходить до споживача, себто до нас, – розповідає начальник Іршавської дільниці водного господарства Берегівського МУВГ Василь Турянин. – Станцію побудовано на кошти Євросоюзу. Ініціатором її зведення виступила Угорщина. Пов’язано це насамперед з тим, що річка Боржава впадає у Тису, а Тиса несе свої води через кілька європейських держав. Уряд Угорщини неодноразово звертався до нашої країни з тим, що головна річка краю захаращує непотребом не тільки Закарпаття, а й Європу, куди ми прагнемо.

До речі, в Угорщині, зважаючи на ситуацію, встановлено спеціальну техніку, яка цілодобово виловлює пластикові пляшки, які потрапляють сюди з боку Закарпаття. Тільки за одну добу їх та інших побутових відходів було виловлено щонайменше 60 тонн. Зазначимо, що спецтехніка біля міста Вашарошнамень працює цілодобово.

Приміщення гідрометеоролічної станції невелике. Воно оснащене сучасним обладнанням, яке працює в автоматичному режимі. Саме звідси надходить інформація,на яку із нетерпінням чекають люди. Завдяки пргнозам ти можеш спланувати свою роботу наперед на день два чи на тиждень.

Джерело інформації: Дзеркало Закарпаття

542 переглядів