Розпочаті роботи з ліквідації сміттєвих заторів на річці Латориця

Протягом останнього часу в області фіксується значна кількість стихійних сміттєзвалищ, які, в основному, виникають в прибережних смугах, заплавах річок біля населених пунктів. При підвищенні рівнів води, сміття з них змивається і, як правило, потрапляє в р. Тиса та її основні притоки Уж та Латрицю, які є транскордонними водотоками. Основними причинами засмічення водотоків Закарпаття є відсутність дієвого механізму та інфраструктури збору, переробки, утилізації побутових відходів, що є наслідком засмічення русел і заплав річок Закарпаття твердими побутовими відходами.

За дорученням Держводагентства України, фахівці міжрайонних управлінь водного господарства розпочали роботи щодо проведення обстежень й визначення обсягів накопичення відходів у найбільш критичних місцях водотоків басейну р. Тиси. На даний час проведено обстеження на водотоках Берегівського та Ужгородського районів.

В обстежених районах найбільша кількість твердих побутових відходів утворилися на р. Латориця поблизу с. Велика Добронь Ужгородського району, на р. Боржава між селами Нижні Ремети – Квасово Берегівського району. Сміттєві затори розташовані в межах природо-заповідних територій та сформовані, в основному, зі залишків деревини та ПЕТ-пляшкок.

Подальше збільшення обсягів існуючих заторів, призводить до зменшення пропускної здатності русел та подальше затоплення населених пунктів, сільськогосподарських угідь на території вищенаведених адміністративно-територіальних одиниць.

На виконання протоколу №15 від 21 липня 2020 року Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій працівники Ужгородського міжрайонного управління водного господарства спільно з управлінням ДСНС України у Закарпатській області та Великодобронським лісництвом розпочали роботу з ліквідації сміттєвого затору на р. Латориця.

747 переглядів