Впровадження проекту FloodUZH представлено на науково-практичному семінарі в Івано-Франківську

15 липня, на базі Івано-Франківського технічного університету нафти і газу, відбувся науково-практичний семінар «Прогнозування, попередження та ліквідація наслідків повеней в Карпатському регіоні» у форматі он-лайн. Участь в ньому взяли представники органів влади, зокрема Івано-Франківської ОДА, водогосподарських організацій – БУВР Тиси і Дністровського БУВР, Державної служби надзвичайних ситуацій, представники широкого кола науковців з різних вузів України, а також представники громадських організацій.

На запрошення організаторів семінару, експерт проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) Володимир Чіпак розповів присутнім про багаторічний досвід БУВР Тиси у впровадженні проєктів міжнародної технічної допомоги, зокрема про проблеми в басейні р.Уж та заходи, передбачені для їх вирішення проєктом.

Басейн р.Уж зазнав катастрофічних паводків у 1992, 1998, 2001, 2005, 2008, 2010, 2016 роках. Останній паводок, за своєю інтенсивністю та руйнівною силою можна віднести до катастрофічного, відбувся у травні 2019 року, під час цього зливового паводку за дві доби на Закарпатті випало близько 120 мм опадів (місячна норма). Інша проблема басейну р.Уж – довгі періоди маловоддя і засухи, які ми спостерігали останніми роками. Для вирішення цих проблем проєкт FloodUZH передбачає провести ряд послідовних заходів: отримання точних даних про басейн р.Уж (гідрологічні, топогеодезчині дані, ортофотоплани і цифрова модель рельєфу), їх буде використано для наступного етапу – створення гідродинамічної моделі розвитку паводкової ситуації і виготовлення карт загроз затоплення для басейну р.Уж та карт ризиків затоплення для міста Ужгород. Картування ризиків затоплення в рамках проєкту буде виконуватися за новою національною методикою, яка враховує вимоги Паводкової Директиви ЄС. Щодо проблеми маловоддя, у рамках проєкту буде проведено необхідні дослідження та розрахунки, математичне і фізичне моделювання, на основі яких виготовлено проєктні матеріали для будівництва регулюючої споруди на р.Уж у межах міста Ужгород, яка в період маловоддя створюватиме підпір на 1-1,5 м.

Учасники семінару задавали запитання і цікавилися можливостями залучення грантів Європейського Союзу для виконання заходів з управління паводками у басейнах транскордонних річок  згідно з басейновим принципом управління водними ресурсами. Однією з пропозицій, висловлених на підведення підсумків семінару, є звернення центральних органів влади на рівні Кабінету міністрів України до Європейського Союзу про надання Україні доступу до екологічних структурних фондів ЄС, для вирішення спільних транскордонних проблем згідно з діючою Угодою про асоціацію України з ЄС.

Довідково.

Спільний українсько-словацький проєкт впроваджується у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт спільно впроваджують українські партнери – Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса, Ужгородське міжрайонне управління водного господарства (УМУВГ), Управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради; Громадська організація «ЕКОСФЕРА» і словацький партнер – Словацьке водогосподарське підприємство, Банська Штявніца.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc

Інформація про проєкт: https://flooduzh.buvrtysa.gov.ua/https://facebook.com/FloodUzh/

https://twitter.com/flooduzh_

 

 

 

549 переглядів