Водники взяли участь в пленарному засіданні 18-ої сесії облради

Вчора, 16 липня, відбулось пленарне засідання 18-ої сесії облради. За ініціативи депутатів облради, у сесійній залі було заслухано інформацію представників Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса (БУВР Тиси) та управління ДСНС України у Закарпатській області щодо вжиття заходів із функціонування протипаводкового комплексного захисту територій і подолання наслідків надзвичайної ситуації регіонального рівня, спричинених сильними тривалими опадами на території області у червні 2020 року. Оскільки підтопленими виявилися понад 500 дворогосподарств, пошкоджено понад 100 інфраструктурних об’єктів, що належать до сфери управління органів місцевої влади та місцевого самоврядування, відрізки автодоріг державного значення, дамб і берегоукріплень. Найбільш постраждали гірські райони.

У своєму виступі заступник начальника БУВР Тиси Сергій Бенеш наголосив, що на території області не було повністю зруйновано жодної водозахисної чи гідротехнічної споруди, яка належить до сфери управління  Держводагентства.

Разом з тим споруди зазнали додаткових пошкоджень, що потребують невідкладного відновлення, ці пошкодження мають накопичувальний характер від попередніх паводків, так як споруди побудовані в період з 1951 по 2009 роки і вразі виникнення нового паводку можуть не забезпечити захист населення.

З державного резервного фонду для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації виділено 15,0 млн. грн., для проведення невідкладних відновлювальних робіт, це роботи по ремонту берегоукріплення та захисних дамб на річках Рахівського, Тячівського, Міжгірського, Виноградівського районів.

Є чітке розуміння того, що протипаводковий захист області є дієвий і постійне та планове його впровадження це єдиний можливий шлях по захисту населення та територій області від шкідливої дії води.

Разом з тим Загальнодержавна цільова Програма розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року, за напрямком «Комплексний протипаводковий захист у басейні річки Тиса у Закарпатській області» постійно не дофінансовується, що не дозволяє в повній мірі забезпечити виконання заходів передбачених Програмою. До прикладу потреба в коштах на здійснення протипаводкових заходів у 2020 році з державного бюджету згідно Програми становить 206,3 млн. грн., але на сьогоднішній день  в бюджеті України на 2020 рік передбачено лише 81,9 млн. гривень на всі області України, з них на Закарпатську область – 24,5 млн. грн., тобто 4,2%.

Депутати активно обговорили це питання, внесли конкретні пропозиції, серед яких – просити уряд забезпечити у повному обсязі фінансування щодо проведення відновлювальних робіт та ліквідації наслідків паводку а також передбачити в бюджеті України кошти для фінансування противопаводкової Програми в повній мірі.

З цього актуального питання депутати також скерували звернення до вищих органів державної влади.

712 переглядів